Annemiek van Vleuten richt zich op alle grote rondes

Wielrennen Redactie

Slechts weinige wielrenners durven het aan om alle drie de grote rondes in één seizoen te rijden. Annemiek van Vleuten doet dit jaar een poging, al zijn de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España van de mannen niet te vergelijken met die van de vrouwen. Toch is het bepaald geen gelopen koers voor de geboren Utrechtse. Vooral tussen de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk is de periode om te herstellen erg kort.

De kopvrouw van de Spaanse equipe Movistar maakte in grote lijnen haar programma bekend tijdens de online presentatie van haar ploeg. Eigenlijk is het een wonder dat ze weer supergemotiveerd is na haar zware val in de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen. Van Vleuten brak daarbij haar schaambeen en schouder.

Na een trainingskamp met Movistar op Almeria (Zuid-Spanje) gaat ze nog ruim drie weken aan de slag op het eiland Tenerife. Met de vierdaagse Ronde van Valencia begint op 17 februari het wegseizoen van de 39-jarige olympisch kampioene tijdrijden. Daarna volgen onder meer eendagskoersen als de Omloop Het Nieuwsblad, de beruchte Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

De Giro begint op 1 juli en omvat tien etappes. De Tour is dit jaar uitgebreid naar zeven etappes en de eindzege staat nadrukkelijk op het verlanglijstje van Van Vleuten. Wanneer die op 24 juli van start gaat heeft ze twee weken rust kunnen nemen na het einde van de Giro Donne, die ze in het verleden al tweemaal wist te winnen. Na de slotrit van de Tour op 31 juli zit er ruim een maand tot de Ceratizit Challenge by La Vuelta, de Vuelta voor vrouwen. Deze is van 8 tot en met 11 september. Daarna gaat de focus op het WK in Australië dat een week later begint en duurt tot en met 25 september. Van Vleuten is daar ongetwijfeld nog steeds populair, ze reed jarenlang voor de Australische formatie Mitchelton-Scott.