Annemiek van Vleuten rijdt geen Giro, ze gaat op hoogtestage

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten rijdt dit dit jaar niet de Giro Rosa, officieel de Giro d’Italia Donne. De tweevoudige winnares van de zwaarste etappekoers voor vrouwen kiest voor een hoogtestage in de aanloop naar de Olympische Spelen. Het is een beslissing die ze met pijn in haar hart heeft genomen, want ‘de Giro Rosa is mijn favoriete koers.’ De geboren Utrechtse gaat wel naar Italië maar louter om te trainen in Passo di Foscagno, haar favoriete locatie.

Vorig jaar moest Van Vleuten de Giro voor vrouwen verlaten in vrijwel gewonnen positie. Bij een valpartij brak ze haar pols en kon ze niet verder. Ze miste daardoor onder meer het WK tijdrijden.

Die herinnering heeft haar wel geholpen bij het besluit de Giro in dit olympische jaar over te slaan, vertelt ze op haar website. ‘Elke keer als ik denk, ik ga hem toch gewoon rijden, dan kijk ik weer even naar het litteken op mijn pols. Je hebt de risico’s in een koers gewoon minder onder controle.’

 

Tijdrit en wegwedstrijd

Op de Spelen in Japan zal ze zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd uitkomen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat je een tijdrit beter kunt voorbereiden met een trainingskamp en minder goed in een wegkoers. Bovendien heb je niet onder controle hoe hard er wordt gekoerst, je moet heel veel reizen, je hebt de druk van een klassement verdedigen en dus is het ook mentaal pittig. Daar staat tegenover dat ik me in Passo di Foscagno juist mentaal kan opladen. Ik weet dat als ik de Giro ga rijden, ik daar wat afgedraaid uit terugkom.’

Van Vleuten zit nu nog in Andorra waar ze een trainingskamp plakte aan de Ronde van Burgos. In de Spaanse rittenkoers werd ze tweede achter aartsrivale Anna van der Breggen. Binnenkort komt Van Vleuten, die in 2016 in Rio olympisch goud verspeelde door een val in een afdaling, naar Nederland voor het NK tijdrijden en het NK op de weg, dat gehouden wordt op de VAM-berg in Drenthe.