Annemiek van Vleuten weer tweede op de Muur van Hoei

Wielrennen Redactie

Vijf jaar lang heerste Marianne Vos in de Waalse Pijl, daarna nam Anna van der Breggen het stokje over met zeven overwinningen op rij. Beiden waren er woensdag niet bij. Annemiek van Vleuten aasde op de zege in de klimklassieker die ze nog nooit wist te winnen. Dat gebeurde ook in 2022 niet. Nu was de Italiaanse Marta Cavalli, de winnares van de Amstel Gold Race, te sterk op de slotmeters van de beruchte Muur van Hoei. Demi Vollering werd derde.

Het is dit jaar net niet voor de Nederlandse vrouwen, die vorig jaar bijna alles wonnen. Je kunt ook zeggen dat het vrouwenpeloton in de breedte sterker is geworden, wat de sport alleen maar ten goede komt. Na het stoppen van Anna van der Breggen die de koers nu vanuit de ploegleiderswagen volgt, was de overwinning in de Waalse Pijl vacant.

De vrouwen moesten vroeg uit de veren. De start was al om half negen ’s ochtends. Het gebeurt in de Waalse Pijl steevast op de slotklim, de Muur van Hoei. De voorgaande kilometers kunnen net zo goed schriftelijk worden afgedaan want een groepje dat zich losgemaakt heeft blijft nooit weg tot de finish. Wel probeerden ploegen de koers hard te maken zodat het peloton voor de laatste klim fors was uitgedund.

Met Anouska Koster en Yara Kastelijn, overgebleven van een kopgroep, aan de leiding werden de posities ingenomen op de voorlaatste venijnige pukkel, de Côte de Cherave. Van Vleuten begon zich te roeren en achteraan vielen ze er met bosjes af. Er ontstond een nieuwe kopgroep met onder meer de topfavoriet Demi Vollering van SD Worx. Aan de voet van ‘de muur’ werd Van Vleuten nog even gegangmaakt door een ploeggenote van Movistar, daarna was het ieder voor zich. Op het steilste stuk van liefst 19 procent sloeg Van Vleuten een gaatje met een machtige versnelling. Alleen Cavalli (FDJ) kon zich in het wiel van de geboren Utrechtse nestelen. De Italiaanse wachtte geduldig af en passeerde op de laatste meters de 39-jarige taaie veterane. Van Vleuten moest genoegen nemen met weer een tweede plaats, die ze al twee keer eerder had gepakt. Ze kon er wel mee leven vertelde ze aan de NOS. ‘Het is nu eens precies gegaan volgens plan. Ik heb er ook echt voor gestreden maar ze is in geweldige vorm. Dan is dit een mooie tweede plek.’


Lees ook: