Annemiek van Vleuten Wielrenster van het Jaar

Sportprijzen Redactie

Annemiek van Vleuten is voor de derde keer uitgeroepen tot de Wielrenster van het Jaar. De in Utrecht (Vleuten) geboren wereldtopper werd afgelopen jaar olympisch kampioen tijdrijden en won zilver in de wegwedstrijd achter de verrassende Oostenrijkse Anna Kiesenhofer. Op het WK tijdrijden greep ze de bronzen medaille. Het WK-goud was voor Ellen van Dijk uit Woerden, die eveneneens genomineerd was voor de Keetie van Oosten-Hage Trofee.

Van Vleuten won die trofee ook in 2017 en in 2019. Dit jaar triomfeerde ze behalve in Tokio ook in een aantal grote eendagswedstrijden. De 39-jarige renster van de Spaanse ploeg Movistar was de sterkste in de Ronde van Vlaanderen, in Dwars door Vlaanderen en de Clasica San Sebastiaan. Voor de eretitel in het wielrennen had ze behalve van Van Dijk onder meer concurrentie van Lucinda Brand, Anna van der Breggen en Marianne Vos.

Bij de mannen was de titel van Wielrenner van het Jaar voor baansprinter Harrie Lavreysen. Hij ontving de Gerrit Schulte Trofee voor onder meer twee gouden medailles – de teamsprint en individuele sprint – op de Olympische Spelen. Veenendaler Dylan van Baarle behoorde ook tot de genomineerden, net als Lars van der Haar, Mathieu van der Poel en Bauke Mollema.