Annemiek van Vleuten wielrenster van het jaar

Wielrennen Redactie

Op het traditionele wielergala in Den Bosch is Annemiek van Vleuten gekroond tot wielrenster van het jaar. Een verrassing was dat niet, de in Utrecht geboren profrenster werd wereldkampioen op de weg na een magistrale solo van meer van 100 kilometer. Mathieu van der Poel werd wielrenner van het jaar, Lorena Wiebes ontving de trofee voor de renner van de toekomst.

Annemiek van Vleuten. Foto: Mitchelton Scott

Van Vleuten werd twee jaar geleden ook al renster van het jaar. Vorig jaar ging de Keetie van Oosten-Hage trofee naar Anna van der Breggen. De trofee wordt sinds 1976 jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandse wielrenster en is vernoemd naar de wielrenster die de eerste drie jaren zelf tot ‘Wielrenster van het Jaar’ werd verkozen. De winnaars werden gekozen door de Club van 48 (oud-renners, journalisten en KNWU-vertegenwoordigers), stemmers via internet en de huidige profrenners.

Behalve de wereldtitel won Van Vleuten ook onder meer het eindklassement van de Giro Rosa en pakte ze enkele ritzeges in de belangrijkste meerdaagse etappekoers voor vrouwen. De 37-jarige wereldtopper rijdt voor het Australische Mitchelton Scott.

 

Wiebes

Lorena Wiebes. Foto: Parkhotel Valkenburg

De 20-jarige Wiebes brak dit jaar definitief door. De Mijdrechtse reeg de overwinningen aaneen en werd onder meer Nederlands kampioen. Ze is een van de snelste sprinters in het vrouwenpeloton en ontving voor haar prestaties de Gerrie Knetemann trofee; de prijs voor de meest talentvolle Nederlandse wielrenner onder 23 jaar. Wiebes rijdt voor Parkhotel Valkenburg, al gonst het al weken van de geruchten dat de leider in het UCI-klassement zal overstappen naar een Women’s World Tour-ploeg.