Annemiek van Vleuten wil met rose trui terugkeren uit Italië

Wielrennen Redactie

Voor Annemiek van Vleuten breekt de belangrijkste wedstrijd van het jaar aan. De in Vleuten geboren renster wil zondag 15 juli met het rose om de schouders terugkeren uit Friuli. Ook Ellen van Dijk rijdt de Giro Rosa. De ambities van de Woerdense zijn wat meer bescheiden voor de loodzware etappekoers voor vrouwen.

Van Vleuten is de kopvrouw van de Australische formatie Mitchelton-Scott. Een hoogtestage in Spanje (Tenerife) heeft haar klaargestoomd voor het vele klimwerk met als uitsmijter de beruchte Zoncolan. De winnares van vorig jaar, landgenote Anna van der Breggen, laat dit jaar Italië links liggen en daarmee heeft Van Vleuten een belangrijke concurrent minder. Nu zal de grootste bedreiging vermoedelijk komen uit het buitenland, al mogen ook drievoudig winnares Marianne Vos en wereldkampioen Chantal Blaak niet worden onderschat. Bij Sunweb weet Ellen van Dijk zich vergezeld door onder meer Lucinda Brand en Julia Soek en meer een rol als helper vervullen. Er is weliswaar een tijdrit in het parkoers opgenomen, maar die is voor echte klimmers en zal eerder een prooi worden van Van Vleuten dan Nederlands kampioene tijdrijden Van Dijk. De Nijkerkse Roxane Knetemann is geselecteerd voor de Giro-ploeg van Alé Cipollini.

De Giro Rosa begint vrijdag 6 juli met een ploegentijdrit rond het Lagio Maggiore. De etappekoers eindigt op zondag 15 juli, de dag na de top van de Zoncolan. Eurosport verzorgt dagelijks uitzendingen van de Giro Rosa.