Annemiek van Vleuten wil o zo graag de wereldtitel op de weg

Wielrennen Hans van Ommeren

‘Het meisje van de val,’ zo wil Annemiek van Vleuten liever niet genoemd worden. Dat was drie jaar geleden. Sindsdien heeft ze een ongekende reeks prestaties neergezet. Alleen ontbreekt er nog iets: de wereldtitel op de weg. Vorig jaar leek het parcours in Oostenrijk haar op het lijf geschreven. De regenboogtrui lonkte, maar er ging iets mis. Door, jawel, wederom een val.

Die tuimeling was op het oog erg onschuldig, maar Van Vleuten brak daarbij wel haar knie. Ze koerste nog bijna 100 kilometer door tot aan de finish en moest in een rolstoel worden afgevoerd. Een magistrale solo van Anna van der Breggen bracht de titel bij de aartsrivale van Van Vleuten. In Yorkshire krijgt de vechtjas pur sang zaterdag 28 september een herkansing, al lijkt dat Engelse parcours op voorhand niet zwaar genoeg. Van Vleuten zal alleen weg moeten zien te komen op een van de klimmetjes. Blijft er een groepje over dan zijn de kansen van de in Utrecht (Vleuten) geboren wereldtopper uiterst gering. Voor Van der Breggen geldt min of meer hetzelfde. De derde troef van Oranje, Marianne Vos, kan rustig afwachten op een eventuele sprint van een groepje.

 

Niets ontziend beest

Voor Annemiek van Vleuten begint de tijd te dringen. Met haar 36 (bijna 37) jaar behoort ze tot de oudjes in het wielerpeloton, ook al heeft ze een illustere voorgangster die zelfs op haar vijftigste nog een geduchte tegenstander was. Maar terwijl Jeannie Longo met werkelijk iedereen ruzie had – naar verluidt zelfs met de kat van de buren al is dat nooit bevestigd – heeft Van Vleuten best vriendinnen in het peloton. Op de fiets gaat ze tekeer als een ‘niets ontziend beest’, daarbuiten is ze een aimabele vrouw die zich inzet voor een betere waardering van het vrouwenwielrennen.

Dinsdag is er het opwarmertje: het WK tijdrijden. De laatste twee jaar was Van Vleuten ongenaakbaar en ook nu is ze de topfavoriet. Zeker nu een concurrent zwaar gecrasht is in de Boels Ladies Tour. Ellen van Dijk, de nummer drie van vorig jaar, zal vanaf de bank moeten toekijken. Gezien de suprematie die Van Vleuten dit seizoen aan de dag legde in de races tegen de klok, zul je bij een bookmaker weinig verdienen als je op haar inzet. ‘Ik zie kansen in de wegwedstrijd, maar je weet niet of je de kans krijgt om te winnen. Daarom is mijn voorbereiding op de tijdrit gericht geweest. Die is eigenlijk lastiger dan vorig jaar in Innsbruck, met iets meer hoogtemeters. Ik heb op training echt heel veel gedaan. Daarna was het zaak te rusten en het lijf een beetje te prikkelen.’

 

Merkwaardige koers

Eigenlijk is de wegwedstrijd van de WK een merkwaardige koers. Eén dag rijden de renners in een landenploeg, de rest van het jaar in een merkenploeg met meerdere nationaliteiten. Robert Gesink werkte zich in de voorbije Vuelta uit de naad voor Primoz Roglic. Met succes, heel Jumbo-Visma vierde feest vanwege de eindzege van de Sloveen. Wanneer Roglic in de finale ontsnapt, zal Gesink dan zijn ploegmakker terughalen? Omgekeerd is nog onwaarschijnlijker: geen haar op Roglics hoofd zal eraan denken achter zijn trouwer helper aan te gaan en hem een eventueel succes te misgunnen.

Een fraai voorbeeld in dit opzicht was het EK, anderhalve maand geleden. Een Italiaan (Viviani) en een Belg (Lampaert) waren samen weg. De Belg reed onverstoorbaar op kop, terwijl hij wist dat hij in de sprint kansloos was. Maar ja, ze waren ploeggenoten bij Deceuninck-Quickstep. En de belangen van je werkgever ga je niet verkwanselen. De huidige WK-ploeg van de Belgen weerspiegelt de spagaat: er zijn zeven kopmannen en één knecht…

 

Troef aas

Dan heeft Nederland het wat gemakkelijker. Er wordt slechts op één kaart gespeeld, maar dat is wel troef aas. Mathieu van der Poel won met ongekend machtsvertoon de Tour of Britain, over een vergelijkbaar terrein als het WK. De concurrentie – Alaphilippe, Sagan, Matthews, Kristoff en Van Avermaet, om er een paar te noemen – zal er niet gerust op zijn.

Wellicht kan Dylan van Baarle, die definitief heeft bijgetekend bij het rijke Team Ineos, als bliksemafleider optreden. In principe moet de Veenendaler ‘knechten’, kopwerk verrichten en gaatjes dichten. Maar de Britse heuvels zijn de sterke klassiekerrenner die het grootste deel van het jaar in Monaco woont, op het lijf geschreven. Als meerdere honden vechten om een been… De tijdrit van woensdag, met ook Jos van Emden die ooit voor De Volharding reed, zal uitwijzen hoe sterk Van Baarle daadwerkelijk is.

Alle wedstrijden van de WK, ook die van de junioren en de gemengde ploegentijdrit (Team mixed relay) zullen rechtstreeks worden uitgezonden op het Belgische Sporza en Eurosport. Studio Sport doet in elk geval live verslag van de wegwestrijd van de vrouwen en mannen.

 

WK Wielrennen in Yorkshire, 22-29 september

 Zondag: Team mixed relay (28 km)

Maandag tijdrit junior-vrouwen (14 km) en junior-mannen (28 km)

Dinsdag tijdrit vrouwen (32,5 km) en beloften (32,5 km)

Woensdag tijdrit mannen (54 km)

Donderdag wegwedstrijd junior-mannen (144 km)

Vrijdag wegwedstrijd junior-vrouwen (91,5 km) en beloften (192,5 km)

Zaterdag wegwedstrijd vrouwen (149,5 km)

Zondag wegwedstrijd mannen (282,5 km)