Annemiek van Vleuten wint met sterke solo La Doyenne

Wielrennen Redactie

Met een prachtige solo heeft Annemiek van Vleuten voor de tweede maal Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. De triomf van de geboren Utrechtse in de laatste voorjaarsklassieker was meer dan verdiend. Ze nam het initiatief op de steile Côte de La Redoute, gaf er nog eens een snok aan op de Côte de la Roche-aux-Faucons en weerstond de gebundelde krachten van een sterke groep achtervolgers. Grace Brown werd tweede, Demi Vollering derde.

Annemiek van Vleuten is op haar 39ste nog altijd de koningin van de regelmaat, maar verder dan een zege in de Omloop het Nieuwsblad was ze dit seizoen nog niet gekomen. Dankzij tweede plaatsen in de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl staat de kopvrouw van Movistar weliswaar nog altijd bovenaan de UCI World Ranking, maar ze snakte naar een hoofdprijs. La Doyenne was haar laatste kans voordat de etappekoersen er aan komen.

De ruim 140 kilometer lange trektocht door de Ardennen – met voor de vrouwen de start in Bastenaken – ging over zeven hellingen. Op veertig kilometer van de meet was er een behoorlijk sterke kopgroep die anderhalve minuut voorsprong had. Op de befaamde La Redoute plaatste Annemiek van Vleuten in het peloton een versnelling. Ze naderde zienderogen de koplopers. Ruim voor de top waren de vluchters al achterhaald. Van Vleuten stampte door en alleen de Zwitserse Marlen Reusser die namens SD Worx in de kopgroep zat kon volgen. Reusser nam echter niet over en het gaatje bleef klein. Van Vleuten geloofde het wel en de twee werden weer achterhaald door onder meer Demi Vollering (SD Worx), Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo), winnares van Parijs-Roubaix, en Marta Cavalli (FDJ), winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Erop en erover

Bij een demarrage van Grace Brown (FDJ) werd er naar elkaar gekeken en de Australische was weg. Op de laatste helling van betekenis, de Côte de la Roche-aux-Faucons, nam opnieuw Van Vleuten het voortouw. In haar eentje ging ze op jacht naar Brown en had haar snel te pakken. Van Vleuten ging erop en erover. Met nog twaalf kilometer voor de boeg was ze weg, maar de vijf achtervolgers draaiden goed en namen beurtelings de kop over. Met de wind schuin tegen leek Van Vleuten kansloos tegen Vollering, Ashleigh-Moolman, Cavalli, Brown en Longo Borghini.

Maar de olympisch kampioen tijdrijden weet wat het is in haar eentje voluit te gaan. De voorsprong groeide tot twintig seconden, liep terug tot net boven de twaalf tellen maar nam in de afdaling weer toe tot boven de halve minuut.  Het was gedaan en de vreugde was groot bij Van Vleuten. ‘Het is net als met goede wijn. De kracht komt met de jaren. Ik profiteer van een zware koers maar moet die wel zelf hard maken.’

Zeker van de overwinning was ze pas na de finish. ‘Na de Roche-aux-Faucons was het wind op de kop en dat is zwaar voor een solist. De enige optie was om in de tijdritmodus te gaan, zo aerodynamisch mogelijk zitten en er vol voor gaan. Ik ga nu even van deze zege genieten. Mijn volgende grote doel is dan de Tour de France.’

Achter haar was het slagveld groot. Floortje Mackaij uit Woerden eindigde op ruim acht minuten op plek 52, Mischa Bredewold uit Hoogland gaf bijna twaalf minuut prijs op plek 59. Het halve peloton haalde de finish niet zoals Belle de Gast uit Utrecht en Kirstie van Haaften uit De Meern, of kwam buiten de tijdslimiet binnen.


De laatste nieuwsberichten: