Annemiek van Vleuten wint na de Giro ook de Tour

Wielrennen Redactie

Spektakel van begin tot eind. De achtdaagse Tour de France Femmes die eindigde op de onverharde top van La Super Planche des Belles Filles was pure reclame voor het vrouwenwielrennen. Met liefst zes ritzeges voor Nederland. Lorena Wiebes scoorde er twee, evenals Marianne Vos en Annemiek van Vleuten die bovendien het eindklassement op haar naam schreef. ‘Dit is een droom die uitkomt,’ glunderde ze na haar triomftocht door de Vogezen.

De Utrechtse van geboorte is echter nog niet klaar. Ze heeft zich dit seizoen ten doel gesteld alle drie de grote rondes te rijden. En te winnen. De Giro had ze al binnen en nu dus ook de Tour. De Ceratizit Challenge by La Vuelta is wat korter en duurt vijf dagen (van 7 tot en met 11 september).

Het parcours van de slotrit was een signaal dat de ASO, de organisator van de Tour de France, inmiddels ook het vrouwenwielrennen voor vol aanziet. Na een opwarmertje middels de Côte d’Esmouilières – ruim 2 kilometer van 8,5 procent – en de pittige Ballon d’Alsace – 8,7 km van bijna 7 procent – konden de vrouwen aan de bak op de La Super Planche des Belles Filles. Een klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7 procent over 7 km, met in de slotkilometer uitschieters tot 24 procent en de finishlijn op een grintstrook (vandaar dat ‘Super’).

Fietswissel

De 39-jarige Van Vleuten had zaterdag de gele trui overgenomen van Vos en hield zich lange tijd koest. Ze wisselde van fiets toen ze met materiaalpech kampte maar werd niet echt onder druk gezet. Op de laatste klim plaatste de kopvrouw van Movistar de ene na de andere tempoversnelling en allemaal moesten ze passen. Demi Vollering (SD Worx) bleef nog het langst bij en hield de schade uiteindelijk beperkt tot een halve minuut. Op het supersteile, onverharde laatste stuk, was ze zelfs nog iets sneller dan Van Vleuten, zodat ze de onbetwiste nummer twee van de Tour de France Femmes werd, wel op 3,48 minuten van de winnares. Ook op het podium eindigde achter het Nederlandse duo de Poolse Katarzynia Niewiadoma (Canyon/Sram Racing) op 6,35. Vierde werd Juliette Labous uit Frankrijk en vijfde Silvia Persico uit Italië. Mischa Bredewold uit Hoogland werd 21ste op 31,31 van Van Vleuten. Ze werd tweede in het jongerenklassement achter landgenote Shirin van Anrooij en lijkt rijp om opleidingsploeg Parkhotel Valkenburg te verlaten voor een WorldTour-ploeg. Ellen van Dijk uit Woerden legde beslag op plek 29, maar zij reed niet voor het klassement en offerde zich herhaaldelijk op voor ploeggenoten.

Van Vleuten zei in het interview na afloop er trots op te zijn dat ze de eerste editie van de Tour de France Femmes heeft gewonnen. ‘Om vandaag solo te winnen in het geel is de beste manier om deze week af te sluiten want het was voor mij een rollercoaster.’ De eerste dagen was ze namelijk ziek, ze had een soort buikgriep, en ze kon louter aanklampen. Maar ze herstelde en de conditie bleek niet te zijn aangetast. ‘Nu kan ik met de ploeg gaan genieten en hoef ik me niet druk te maken om morgen.’