Annemiek van Vleuten wint na machtige sprint ‘de Omloop’

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten lijkt volledig hersteld van de zware val in Parijs-Roubaix, waarbij ze haar schaambeen op twee plekken en een schouder brak. De 39-jarige kopvrouw van Movistar zegevierde voor de tweede maal in de Omloop Het Nieuwsblad. De geboren Utrechtse liet haar veel jongere landgenote Demi Vollering na een hele lange sprint achter zich. Dat was dik verdiend want Vollering had geen meter kopwerk gedaan. Lorena Wiebes werd knap derde.

Met de Omloop Het Nieuwsblad is het wielerseizoen officieus in gang geschoten. Sommige wielerliefhebbers beschouwen de Italiaanse klassieker Milaan-San Remo, op 19 maart, als de opening van het wielerjaar, officieel gaat het seizoen al van start in januari met de Tour Down Under. Voor de Belgen – en ook veel Nederlanders – staat het buiten kijf: het koersen begint het laatste weekeinde in februari met de Omloop Het Nieuwsblad (voorheen de Omloop Het Volk) en een dag later Kuurne – Brussel – Kuurne.

Bij de vrouwen was een groot deel van de wereldtop present bij de start in Gent. Alleen Marianne Vos gunt zichzelf nog wat rust na het behalen van de wereldtitel in het veldrijden.

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk mocht enige tijd hoop op succes koesteren. De Woerdense diesel maakte in de finale deel uit van een kopgroep van vier met verder de Zwitserse Marlen Reusser, de Duitse Liane Lippert en de Britse Anna Henderson.
De voorsprong van het kwartet liep op tot ongeveer een minuut. Die bleek weinig waard op de befaamde Muur van Geraardsbergen, waar Annemiek van Vleuten vertrok uit de achtervolgende groep. De vluchters werden ingerekend en Van Vleuten ging vol door op de Bosberg. Ze kreeg gezelschap van Demi Vollering die echter weigerde over te nemen, zich beroepend op het ploegbelang van SD Worx.
Weinigen gaven Van Vleuten een kans in de sprint. Ze besloot echter al heel vroeg aan te gaan en hoewel Vollering, op papier veel sneller, er nog wel naast kwam bleek ze geen energie meer te hebben voor de laatste meters.
‘Ik kon er nog een tandje bij doen,’ glunderde Van Vleuten die zich in december nog op krukken voortbewoog. Ze roemde het sleurwerk van haar ploeggenoten in de aanloop naar de Kapelmuur. ‘Het was heel mooi dat mijn team ging rijden, zo bleef het gat klein. Ik baalde dat ik niet bij de rensters zat die waren weggereden.’ Ze gaf zichzelf wel degelijk een kans in de sprint. ‘Na een zware koers word ik juist sneller.’
Lorena Wiebes was de rapste van het uitgedunde peloton dat op 25 seconden binnenkwam. De podiumplaats van de Mijdrechtse geeft aan dat ze klaar is voor de grotere koersen want ondanks het fraaie weer was het zwaar in het Vlaamse land. Ellen van Dijk werd zeventiende, net voor stadgenote Floortje Mackaij. Mischa Bredewold uit Hoogland legde beslag op plaats 31.
Bij de mannen won Wout van Aert van Jumbo-Visma na een indrukwekkende solo vanaf de Bosberg.