Apotheose veldcompetitie korfbal

Korfbal Ted Vermeulen

Na een lang en mooi korfbalseizoen nadert de eindfase van de veldcompetitie met als apotheose het Accountor NK Veldkorfbal op 16 juni in Bennekom. Op deze dag worden de finales gespeeld van de C-, B- en A-jeugd en wordt de dag afgesloten met de finale van de Ereklasse. Vandaag in deel 2: hoe staat het korfbal in de regio er nu voor?

De veel te vroeg overleden Joop Bloemheuvel en korfbalgoeroe Ben Crum (77 en nog steeds actief als coach)  mogen de pioniers worden genoemd die het korfbal mondiaal aan de man hebben gebracht. Ondanks het feit dat Nederland nog steeds een klasse apart is, sluipen landen als België , Taiwan, Portugal, Tsjechië steeds dichterbij . Het WK in 2019 wordt zelfs in Zuid Afrika afgewerkt.

 

Provincie Utrecht

Dichterbij zit de klad er bij het veldkorfbal er ook nog lang niet in. Wel is het zo, dat er in competitieverband in de regio niet op het hoogste niveau wordt gespeeld. Dalto in Driebergen vormt daarop een uitzondering.

In de stad Utrecht is Synergo (het vroegere SAMOS) aan de Loevenhoutsedijk veruit de grootste vereniging met 15 senioren en 21 jeugdteams in de competitie. Het vlaggenschip speelt in de eerste klasse (vierde niveau) en staat daar op de derde plaats. Verdere verenigingen in de stad zijn de Hoogravens Korfbal Club (HKC), dat met 9 senioren- en 11 jeugdteams een middelgrote club vormt. Het eerste team speelt tweede klasse, waar het onder aan staat na veertien wedstrijden. De stad Utrecht mag natuurlijk niet ontbreken met een speciale studentenkorfbalvereniging; HEBBES speelt met vijf teams in de competitie en het spreekt voor zich, dat men geen jeugdafdeling heeft.

 

Dalto
Sportief wordt het beste gespeeld door Dalto uit Driebergen. De vereniging heeft 9 senioren- en 22 jeugdsteams in de competitie. Dalto 1 speelt in de ereklasse (het hoogste niveau op het veld) en staat daar voorlaatste in poule B. Korfbalverening Woudenberg levert zeven senioren- en 14 jeugdteams. Het eerste team speelt tweede klasse en neemt daar momenteel een zesde plek in. Fiducia uit Vleuten profiteert van de nieuwe wijk Leidsche Rijn en mag zich inmiddels met 6 senioren- en 18 jeugdteams een grotere vereniging noemen. Het eerste team speelt tweede klasse waar het vierde staat.

De gemeente De Bilt herbergt maar liefst drie vooraanstaande verenigingen. In de buurtgemeente Maartensdijk vierde Tweemaal Zes (TZ) op 9 juni nog het 50-jarig bestaan op grootse wijze met hun vijf senioren- en 15 jeugdteams. De hoofdmacht speelt Hoofdklasse en staat vierde. In De Bilt zelf speelt NOVA  met eveneens vijf seniorenteam in de competitie en het aantal jeugdteams is 10. NOVA 1 speelt eerste klasse en staat daar vierde.

In de andere buurtgemeente Westbroek speelt DOS een voorname sociale rol met vijf senioren- en zes jeugdteams. DOS 1 speelt om de hoofdklasse en staat daar zevende. In Maarssen is OVVO natuurlijk dé korfbalclub van Stichtse Vecht. Met zeven senioren- en maar liefst 23 jeugdteams neemt deze club een belangrijke plaats in. Het eerste team van OVVO speelt in de hoofdklasse en staat daar zesde na 14 wedstrijden. Eerdere tegenstander, DOS, won met een te kleine marge waardoor OVVO in de hoofdklasse blijft en DOS af zakt naar de Overgangsklasse.

 

Trekpleister

Een andere grote korfbaltrekpleister is de vereniging MIA (Mulo In Actie) in Amersfoort met maar liefst 12 senioren- en 25 jeugdteams in de competitie. De hoofdmacht van MIA speelt in de eerste klasse en staat daar zesde. In Zeist is Recht Door Zee (RDZ) de grootste vereniging met drie senioren- en 11 jeugdteams. De club speelt in het vermaarde Bisonpark aan de Woudenbergseweg; het eerste team speelt derde klasse en neemt vlak voor het einde van de competitie de derde plek in. Een andere korfbalvereniging in Zeist is De Tovers, waar men alleen breedtesport beoefent. Anders is dat in Bunnik met Midlandia als korfbalvereniging met drie senioren- en zeven jeugdteams. Het eerste team speelt derde klasse en staat zevende.

Twee andere groeigemeentes leveren ook middelgrote korfbalverenigingen. In IJsselstein heeft Fortissimo zes senioren-en 16 jeugdteams. Fortissimo 1 speelt tweede klasse waar het voorlaatste staat. In Houten kan Victum trots zijn op vijf senioren-en 16 jeugdteams. Victum 1 speelt in de eerste klasse en staat zevende. Tot slot kan Mijdrecht in het Noordwesten van onze provincie pronken met Atlantis, dat met vijf senioren- en 13 jeugdteams een voorname plaats in het dorp inneemt. Het eerste van Atlantis speelt derde klasse en neemt daar de hoogste positie in.

 

Affiche

NK Veldkorfbal 2018

Het B1 team van DVO/Accountor heeft zich geplaatst voor de finale van het Accountor NK Veldkorfbal dat op eigen veld gespeeld zal worden.

 

Programma:
12:00 uur – Finale C-jeugd: Fortuna/Delta Logistiek C1 – Die Haghe C1

14:00 uur – Finale B-jeugd: Invicta/Frigro/Harkema B1 – DVO/Accountor B1

16:00 uur – Finale A-jeugd: Fortuna/Delta Logistiek A1 – Oranje Wit A1

18:00 uur – Finale Ereklasse: Fortuna/Delta Logistiek 1 – PKC/SWKGroep 1

 

Meer informatie over het NK is hier te vinden.