Ardennenklassieker te zwaar

Kort nieuws Wielrennen Hans van Ommeren

Het was de klassieker waar hij het meest naar uit had gekeken. Martijn Tusveld moest echter Luik-Bastenaken-Luik zondag aan zich voorbij laten gaan. Niet fit genoeg nadat hij door ziekte was geveld. Dus werd de 23-jarige Utrechter, die in de beloftekoers van La Doyenne ooit als negende was geëindigd en bij de junioren zelfs als vierde, gedwongen om het oudste monument in de wielersport voor de buis volgen.

LBL

Zijn regionale ploeggenoten Tim Ariesen en Martijn Budding van Team Roompot haalden de finish niet.

Voor de start in Luik was er een indrukwekkend eerbetoon aan de zaterdag verongelukte wielrenner Michele Scarponi. De 37-jarige Italiaan van Astana, tijdens de training aangereden door een auto, was erg populair in het peloton en vele renners lieten hun emoties de vrije loop.

De laatste voorjaarsklassieker bleek te zwaar voor een aantal jonkies van Roompot-ploegleider Erik Breukink. De slopende hellingen in de Waalse Ardennen gecombineerd met het moordende tempo braken tientallen renners op.

Veenendaler Budding moest na 185 kilometer passen. ‘Knie gestoten en waarschijnlijk niet honderd procent goed.’

Behalve de van een blessure teruggekeerde routinier Pieter Weening haalde onder meer Oscar Riesebeek wel de eindstreep. De Tielenaar reed jaren geleden in de kleuren van De Volharding en werd met de juniorenploeg zelfs kampioen van Nederland.

Dat de Utrechtse vereniging nog steeds een kweekvijver is van wielertalent werd zaterdag nog eens geïllustreerd in de Arno Wallaard Memorial. De junioren van de Volharding  gristen tal van prijzen weg. Alex Molenaar won de klassieker, Matthijs de Leng werd derde en Minne Verboom vierde.