Atlete Kyra Meulenberg doet veel triathlon ervaring op

Triathlon Roberto Cancian

Voor triatlete Kyra Meulenberg stond het jaar 2021 in het teken van het voltooien van haar eerste volledige triathlon. 3,8 kilometer zwemmen om vervolgens maar liefst 180 kilometer te fietsen om de wedstrijd af te sluiten met een marathon: ruim 42 kilometer hardlopen. ‘Voor mijn eerste volwaardige triathlon heb ik mijn plan meerdere keren moeten wijzigen. Het idee was om de wedstrijd in Hamburg te doen, die werd echter uitgesteld in verband met de coronamaatregelen’, geeft de triatlete uit Leidsche Rijn aan. Doordat de Ironman Waco in Texas niet haalbaar was door de reisbeperkingen, werd het uiteindelijk de Ironman op Mallorca.

‘Niet ideaal aangezien dat een wedstrijd is met veel hoogteverschillen en ik niet zo goed ben in een technisch fietsparcours.’ Aangezien ze de volledige triathlonafstand snel wilde doen, startte ze toch op Mallorca. Het werd een wedstrijd van uitersten die Kyra Meulenberg, ondanks veel tegenslagen, voltooide. ‘Het plan was om snel te zwemmen, in mijn vorige open water races verloor ik namelijk veel tijd. Ik genoot van het zwemmen in de zee en was ruim zeven minuten sneller dan gedacht weer uit het water.’

Wat volgde was een rit van 180 kilometer fietsen met daarin 1.700 meter hoogtemeters inclusief een grote heuvel voor in het parcours met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. ‘Doordat ik in de laatste twee ronden van 40 kilometer verkeerd reed, verloor ik veel tijd. Ook wist ik niet zeker of ik op de juiste manier over de ‘timingmat’ was gereden waardoor mijn focus wegzakte. Dat was mentaal zwaar omdat je niet weet of nog in de wedstrijd zit op dat moment.’

Dat bleek wel zo te zijn waarna Kyra Meulenberg begon aan haar marathon. ‘De eerste ronde ging snel voorbij en mijn benen voelden geweldig aan. Het loopparcours was er één met veel bochten, de hitte maakte het juist extra uitdagend.’ Het gaf haar extra kracht dat ze een aantal professionele vrouwen in de verte zag rennen. ‘Ik voelde dat mijn run perfect verliep en voor ik het wist was het alweer tijd voor die laatste ronde. Ik wilde winnen en besloot mijn tempo wat op te voeren en gaf alles wat ik nog had.’

Opgeven

De combinatie van stress, hitte en tien uur racen eiste echter zijn tol. Met nog drie kilometer te gaan was het op, wilden haar benen niet meer en werd haar door de aanwezige medici medegedeeld dat ze de wedstrijd moest staken. Of het nou rechtsom of linksom moet, dat maakt voor de net 28 jaar geworden Kyra Meulenberg niet uit. ‘Het moet gewoon gebeuren. Opgeven is geen optie’, zegt ze. Dat deed ze uiteindelijk ook niet op Mallorca. ‘Ik was zo dichtbij en wilde verder. Ik werd in een ambulance gelegd en dacht, het is nog maar twee kilometer. Het gevoel van niet klaar zijn, was de belangrijkste gedachte die door mijn hoofd ging.’

Na een kwartier liggen, kreeg ze groen licht om haar race te voltooien. ‘Ik voelde me superslecht maar haalde de finish. Met een totale tijd van 10 uur, 2 minuten en 55 seconden en tweede in mijn Age Group zou ik blij moeten zijn met mijn eerste Ironman, maar dat was helemaal niet wat ik voelde. Het eerste wat ik deed na de finish was weer naar de medische staf gaan voor controle. Gelukkig was alles in orde.’ Het niet willen opgeven, kan dus ook haar valkuil zijn realiseert Meulenberg zich wanneer ze terugdenkt aan de wedstrijd op Mallorca.

Laat

Kyra Meulenberg groeide op in Maastricht en verhuisde voor haar studie naar Utrecht. ‘Vroeger deed ik aan turnen en heb ik ook hardgelopen. Toen ik 21 jaar was liep ik mijn eerste marathon en wilde een tijd van 3u30 halen. Ik liep hem echter in 3u09 wat mij extra motivatie gaf om door te gaan. Het was zwaar maar ik kwam erachter dat ik het ook leuk vond om het uiterste uit mezelf te halen.’

Zo ging ze ook de uitdaging aan om het zwemmen en fietsen er steeds meer bij te doen alhoewel het zwemmen een hele uitdaging bleek. ‘Ik heb vroeger alleen mijn A-diploma gehaald en ben een borstcrawl cursus gaan doen om me te verbeteren in het zwemmen. Mijn ouders zeiden al dat ik ermee moest stoppen maar ik heb doorgezet en begon het steeds leuker te vinden.’

Gemiddeld traint Meulenberg zo’n twintig uur in de week, en rondom wedstrijden wat minder in verband met periodiseren. Dat ze vorig jaar de Ironman 70.3 (officieel een halve Ironman met een zwemtocht van 1,9 km, een fietstocht van 90 km en een hardloopwedstrijd over de halve marathon, red.) in Maastricht won, was een geweldige belevenis. ‘Het is natuurlijk super om te winnen in de plaats waar je vandaan komt. Een thuiswedstrijd. Dat het dit keer alleen een race was met fietsen en hardlopen (duathlon), dat was jammer maar maakte de winst niet minder mooi’, lacht ze.

Wedstrijden

Meulenberg is blij dat er weer meer wedstrijden georganiseerd kunnen worden. ‘Het doel is om te kijken of ik met de professionals mee kan komen. Vaak ben je als triatleet op je best boven de dertig jaar dus wie weet wat er allemaal mogelijk is.’ Haar triathlonleven zit in een stroomversnelling. ‘Ik ben werkzaam bij verzekeringsgroep ASR en heb in het algemeen een drukke werkweek. Maar in de ochtend wil ik voor het werk al naar het zwembad voor de zwemtraining, in de middag wil ik fietsen en in de avond ook nog graag hardlopen. De triathlon is dus een groot deel van mijn dagelijks leven geworden.’

De atlete geeft aan dat ze zich best snel verveelt en prikkels nodig heeft om zichzelf uit te blijven dagen. ‘Ik heb veel tijd gestopt in het zwemmen, met het doel om dat onderdeel te verbeteren. Het hardlopen is mijn beste onderdeel, daar kan ik vaak veel winst boeken. Dat ik op Mallorca bijna moest uitvallen, had vooral te maken met de voeding. Het is heel erg belangrijk om dat op tijd en op de juiste manier te doen.’

Na een halve Ironman halverwege maart op Lanzarote wil ze toewerken naar het wereldkampioenschap in St. George, Utah, dat in april al plaatsvindt. Haar ultieme doel is meedoen aan de legendarische Ironman Hawaï. ‘Die is in oktober van dit jaar maar dat moet ik me dan eerst voor kwalificeren. Het zal ook passen en meten worden met werk aangezien je met die internationale wedstrijden lang van huis bent en er veel trainingsuren in moet stoppen.’

Een ander doel is om haar titel in Maastricht dit jaar te prolongeren. ‘Er wachten mij nog voldoende uitdagingen, ik kijk er enorm naar uit.’


De laatste nieuwsberichten: