Attente Kelderman rukt op naar tweede plaats in Zwitserland

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman heeft zich uitstekend geweerd in de eerste serieuze bergetappe in de Ronde van Zwitserland. De Barnevelder finishte in Leukerbad als vierde en klom in het algemeen klassement naar de tweede plaats. De rit werd gewonnen door Diego Ulissi, de leiderstrui hangt om de schouders van Richie Porte.

De kopman van BMC geldt als de topfavoriet voor de eindzege, mede door zijn sterke tijdrit. De ronde van Zwitserland eindigt zondag met een 35 kilometer lange race tegen de klok. Daarin mag ook Kelderman grote kansen worden toegedicht. De renner van Team Sunweb stond drie maanden langs de kant met blessureleed, maar lijkt aardig fit. Zijn conditie zal de komende tijd alleen maar beter worden. Wel heeft hij met nat weer af en toe nog last van het zenuwprobleem dat het herstel van de sleutelbeenbreuk in de Tirreno-Adriatico nogal vertraagde.

De Ronde van Zwitserland is voor Kelderman in elk geval een perfecte voorbereiding op de Tour de France. Hij gaat daar in eerste instantie heen om Tom Dumoulin bij te staan en mogelijk een etappe te winnen, maar wanneer hij hoog in het klassement staat lijkt het onwaarschijnlijk dat Sunweb hem zal opofferen voor de Limburgse nummer twee in de Giro.

In de Ronde van Zwitserland doen meer Nederlanders het goed. Tom-Jelte Slagter eindigde in de vijfde etappe naar Leukerbad net voor Kelderman als derde, Bauke Mollema werd vijfde en Sam Oomen negende. Laatstgenoemde staat derde in het algemeen klassement.