Auto schept Wilco Kelderman: hersenschudding en wervelbreuk

Wielrennen Redactie

Op de laatste dag van het trainingskamp bij het Gardameer in Italië zijn meerdere renners van BORA-hansgrohe aangereden door een auto. Wilco Kelderman was een van de slachtoffers. De Barnevelder moest samen met zijn ploeggenoten Rüdiger Selig en Andreas Schillinger onderzocht worden in het ziekenhuis van Verona. Daar werd geconstateerd dat hij een hersenschudding heeft plus een gebroken wervel, aldus de ploegleiding van de Duitse formatie.

Eindelijk leek de 29-jarige Wilco Kelderman verlost te zijn van de pechduivel die hem de laatste jaren parten speelde. In de Giro boekte hij met de derde plaats zijn beste resultaat ooit in een grote  ronde. Bij zijn nieuwe werkgever BORA-hansgrohe leek hij klaar voor een volgende stap voorwaarts. Kelderman werd prompt tot kopman gebombardeerd in de Tour de France, een signaal dat de staf veel vertrouwen in hem heeft.

Maar het seizoen is nog niet eens begonnen of de Nederlander heeft opnieuw fysiek letsel opgelopen. Hoe ernstig is nog onduidelijk, dat hij weken aan de kant zal staan lijkt wel zeker. Want naast de bevestigde hersenschudding en gebroken wervel zou er ook sprake zijn van een serieuze knieblessure.

De aanrijding vond plaats nadat de training in feite al was afgelopen. Kelderman ging met enkele ploeggenoten nog een extra trainingsrondje maken, hetgeen illustratief is voor de motivatie van de Barnevelder. Ineens dook vanuit een zijstraat een auto op die, naar verluidt, een stopteken negeerde en vol op de renners inreed. Behalve Kelderman heeft ook Selig een hersenschudding, terwijl  Schillinger breuken heeft opgelopen in zijn ruggenwervel.

Op sociale media zijn er veel blijken van medeleven voor Kelderman. ‘Verschrikkelijk naar voor deze jongen. Hij moet mentaal nog sterker zijn dan fysiek, als hij hier ook weer bovenop komt.’

En: ‘Dit is toch niet te geloven, wat een pechvogel. Sterkte maar weer, Wilco.’