Avond van de records in Almelo

Voetbal Hans van Echtelt

Het zou de avond van de records worden in Almelo. Dick Advocaat zat voor de 335ste keer op de bank als eredivisiecoach en passeerde daarmee het lijstje van Louis van Gaal. Bovendien scoorde FC Utrecht vijf keer in een uitwedstrijd, dit en vorig seizoen niet vertoond. En dan ook nog twee strafschoppen binnen enkele minuten, het kon allemaal niet op in Almelo waar uiteindelijk na veel arbitraal gedoe met de VAR de score 1-5 genoteerd kon worden.

Afgezien van genoemde records deed FC Utrecht natuurlijk heel goede zaken in de race om een plekje in de nacompetitie. De afstand tot plek nummer zeven werd aanzienlijk vergroot. Bovendien bood het spel van de Domstedelijke formatie perspectief voor de komende duels tegen FC Groningen, NAC en Feijenoord. Te beginnen komende vrijdagavond om acht uur wanneer de Trots van het Noorden naar Galgenwaard komt.

Er was ook nog een pikant aspect, want na afloop was de beste man van FC Utrecht, aanvoerder Willem Jansen (maker van een fraaie kopgoal) boos op twee ploeggenoten. Dat had alles te maken met het feit dat niet de eerste man Simon Gustafson, maar invaller Riechedly Bazoer de tweede penalty voor zijn rekening nam. Op eigen verzoek overigens, hij vroeg aan Gustafson of hij van elf meter mocht richten. ‘Tegen alle afspraken in,’ zo mopperde ook Dick Advocaat na afloop. En de verontwaardiging van Jansen had daar natuurlijk ook alles mee te maken.

Hoe dan ook, dit ‘incidentje’ zal in de kleedkamer uitgesproken gaan worden zodat FC Utrecht frank en vrij de komende confrontatie met FC Groningen kan aangaan. De zege op Heracles moet wel in het perspectief gezien worden dat de ploeg uit Almelo lange tijd met tien man speelde na het wegsturen van Jesper Drost, een beslissing van de VAR. ‘Dit keer kwamen we niet slecht weg met dat arbitrale gebeuren,’ zo kon aanvoerder Jansen terecht opmerken.

En zelfs Dick Advocaat was het met hem eens.