AZ nooit tegen FC in play-off, wel in dubbele bekerfinale

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

FC Utrecht is voor de achtste keer deze eeuw deelnemer aan de play-off, het toetje van de competitie met een Europees ticket als beloning. De tegenstanders zijn FC Groningen (3 keer), FC Twente (2), Roda JC (2), Heerenveen (2), Vitesse, PEC Zwolle en Heracles. AZ, toch een vaste klant in het linker-rijtje, is donderdag en zondag pas voor de eerste maal de opponent van de Utrechters.

Met het geld van de voormalige DSB Bank-eigenaar Dirk Scheringa zijn de Alkmaarders vaak net ietsje te goed voor het extraatje tussen de nummers vijf, zes, zeven en acht van de eredivisie.

Een keer eerder speelt FC Utrecht aan het einde van de competitie een dubbel tegen AZ, niet in de play-off maar in een dubbele finale van de beker. Het is deze maand exact 35 jaar terug, het seizoen 1981-1982. Financieel een rampjaar voor de club die in surseance van betaling verkeert. De spelers verkopen huis aan huis kwartetten om hun werkgever van de ondergang te redden.

Doelpuntenmaker Jan Wouters (rechts) in duel met AZ-spits Kees Kist (midden). De heenwedstrijd om de KNVB Beker werd in 1982 gespeeld op de noodaccommodatie van FC Utrecht bij de Veemarkthallen. De ploeg van trainer Han Berger won in eigen huis met 1-0, maar verloor de terugwedstrijd met 5-1. Foto Archief Remco Neu.

Vanwege de nieuwbouw van stadion Galgenwaard wordt gespeeld op een terrein bij de inmiddels verdwenen Veemarkt, in Utrecht-Oost Daar zijn de toeschouwersaantallen laag (gemiddeld 5.471), maar de prestaties voortreffelijk.  Alleen van Sparta wordt thuis verloren. Voor de derde maal is in 1982 de vijfde plaats in de eindstand goed voor Europees voetbal.

FC Utrecht bereikt ook de finale van de beker, waarin AZ in een dubbel de tegenstander is. Een topploeg in die jaren dankzij de financiële inbreng van de broers Molenaar, eigenaren van het witgoedbedrijf Wastora. Landskampioen en bekerwinnaar in 1981 en dat jaar ook finalist in de UEFA-cup, de voorloper van de Europa league.

Georg Kessler is de trainer van een selectie met Eddy Treytel, Hugo Hovenkamp, John Metgod, Peter Arntz, Kirsten Nygaard, Jan Peters, Pier Tol, Kees Kist en de Utrechters Ronald Spelbos, Gijs Steinmann en Henk van Rijnsoever.

Op 12 mei verslaat FC Utrecht op het Veemarkt-terrein de sterrenploeg met 1-0. Jan Wouters is de maker van de enige treffer. Leo van Veen ontbreekt. De topscorer van FC Utrecht speelt laatste man na het vertrek van Joop Wildbret en de mislukte transfer van Aad Mansveld. Een week voor de eerste finale breekt ‘mister FC Utrecht’ zijn middenvoetsbeentje.

De return is een kleine week later in de Alkmaarder Hout. Maar in de tussenliggende competitiewedstrijd tegen FC Groningen, op zondag, valt voorstopper Ton Du Chatinier uit. Hij is solidair met zijn partner in de centrale verdediging, ook hij breekt een botje in zijn voet. De twee kijken in het gips toe.

Het beoogde centrale duo op krukken ziet doelpunten van Franz Oberacher (1-0) en Willy Carbo (1-1) voor rust. Na de hervatting profiteert Kees Kist van de afwezigheid van Van Veen den Du Chatinier duo en maakt drie doelpunten op rij. Pier Tol bepaalt de eindstand op 5-1.

Een jaar later is Van Veen overgestapt naar Ajax en wint met de Amsterdammers de landstitel en de beker. Ton Du Chatinier is aanvoerder in 1985 als FC Utrecht voor de eerste keer de nationale voetbalbeker wint. Een prachtige revanche.

De ploeg van Erik ten Hag heeft geen spelers op krukken en AZ heeft geen Kees Kist. Het gaat dus goed komen.