Baas laat week voor NK uitstekende vorm zien

Polsstokverspringen Redactie

Op 12 september werd er onder ideale omstandigheden bijzonder ver gesprongen door de beste springers van de Polsstokbond Holland. Nooit eerder was er in Holland een wedstrijd te zien op dit hoge niveau en een betere voorbereiding op het NK konden de springers zich daarmee niet wensen. Bij de senioren was het de huidig Nederlands kampioen Rian Baas uit Utrecht die liet zien dat hij aanstaande zaterdag hoge ogen gooit om zijn titel te prolongeren. Hij verpulverde zijn persoonlijke record en bracht dit op 21.78 meter. Goed voor een tweede plaats op de ranglijst aller tijden achter polsstokgrootheid Jaco de Groot (Kamerik).

Hollands kampioen Thomas van Midden sprong zijn verste sprong van dit jaar en bracht dit op 20,84 meter en ook klassementswinnaar Erwin Timmerarends sprong ver met 20,74 meter – een afstand die genoeg was om ook op de landelijke ranglijst de koppositie op te eisen. Wilco van Amerongen (Benschop) en Jaco de Groot sprongen beide verder dan 20 meter. Niet eerder sprongen vijf Senioren in één wedstrijd verder dan 20 meter. Voor al deze mannen geldt dat ze in blakende vorm zijn voor het NK en kans maken om het NK te winnen.

Fabienne Overbeek uit Benschop en Wendy Helmes (IJsselstein) begonnen deze laatste wedstrijd voor het klassement op nagenoeg gelijke hoogte. Overbeek met een kleine voorsprong op Helmes. Een felle strijd was het gevolg waarbij beide vrouwen zich in stappen steeds verder verbeterden. Nederlands Kampioen Wendy Helmes trok aan het langste eind en had daar wel de beste landelijke jaarprestatie voor nodig. Haar 16,77 was slechts 3 centimeter onder haar persoonlijk record uit 2016. Ze zal in het gele leiderstricot en als favoriet het NK 2020 starten. Naast de tweestrijd tussen Helmes en Overbeek deed ook Kimberly Slootjes – Engelhard goede zaken voor het zelfvertrouwen. Met haar beste seizoenprestatie van 15,20 meter was ze de eerste in een reeks die verder sprong dan het oude schansrecord in Kockengen. Slootjes – Engelhard begon dit jaar, als kersverse moeder, in de tweede klasse en heeft zich snel opgewerkt naar de derde plek  bij de Dames en is één van de gevaarlijke outsiders voor de hoofdprijs aanstaande zaterdag.

De accommodatie in Kockengen is de nieuwste polsstokaccommodatie in Nederland. Dit jaar was er vanwege de corona-perikelen slechts één wedstrijd op het hoogste niveau. In 2021 zal de vereniging meer wedstrijden gaan organiseren en zullen de topspringers vaker op deze schansen te zien zijn.