Badmintontalent Meike Versteeg wil naar de Olympische Spelen

Badminton Roberto Cancian

Utrecht is gezegend met veel sporttalent. De komende tijd plaatst de Utrechtse Sportkrant wekelijks op woensdag een topper in spé in de schijnwerpers. Meike Versteeg (16) wil zich verder ontwikkelen in het badminton. Ze moet veel trainen, waardoor de vrije tijd van de scholiere uit De Meern spaarzaam is.

Meike Versteeg. Foto: privé bezit

Als klein meisje raakte ze bekend met de sport op het moment dat BC Castellum, de plaatselijke badmintonclub, bij haar basisschool langs kwam voor het geven van een clinic. Inmiddels schurkt de 16-jarige Meike Versteeg met haar 21ste plek in de ranking van de vrouwensingle al tegen de top van Nederland aan. ‘Ik wil de beste worden van Nederland’, zegt ze stellig.

Toch was de keuze voor de sport met het racket en de shuttle er eentje die zo maar op haar pad kwam. Op haar school eigenlijk. ‘De clinic op school was leuk maar mijn uiteindelijke beslissing om ermee te beginnen was omdat ik een racket, een tas en een MP3 speler kreeg wanneer ik mij inschreef als nieuw lid. Dat vond ik heel leuk, dus op die manier ben ik eigenlijk begonnen met badmintonnen. Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen als je ziet waar ik nu sta,’ lacht ze.

Meike Versteeg zit op het Amadeus Lyceum (geen LOOT-school) in havo 5, ze doet dit jaar examen. Een druk jaar dus voor de talentvolle studente uit De Meern. ‘Ik ben al sinds mijn zesde jaar bezig met badminton. Dat was vooral op de woensdagmiddag bij BC Castellum veel spelletjes doen met je racket omdat iedereen nog echt een beginner was.’

Na enige tijd viel haar talent op. Een uitnodiging van Maurits van Tubergen-Lotgering volgde om bij de badminton school Utrecht te gaan trainen. ‘Hij vond dat ik talent had en daar wat mee moest gaan doen. Daarna kwam ik bij de badminton Academy Amersfoort, onder Leo Lackin en Fred van Wankum, omdat Wim Top mij vroeg. Uiteindelijk ben ik op mijn 14e jaar geselecteerd voor de nationale jeugdselectie. Nadat ik bij BC Castellum een jaar in de 4de divisie mocht spelen maar het seizoen daarop niet naar een hoger niveau kon ben ik overgestapt naar BC Amersfoort waar ik dit jaar eredivisie speel.’

 

Tactisch

Meike Versteeg heeft door de jaren heen de sport zien veranderen. ‘Badminton vind ik leuk omdat het een hele snelle sport is en ik daar al mijn energie in kwijt kan. Tegenwoordig wordt het spel wel moeilijker doordat de rally’s langer worden en je meer tactisch bezig moet zijn tijdens het spel. De onderdelen single en dubbel vind ik het leukst omdat je bij de mix als dame bijna niks mag doen. Ik ben meer van het werken in het achterveld en bij de mix sta je bijna de hele tijd in het voorveld.’

Badminton is de snelste sport ter wereld en ook een van de zwaarste. De snelste smash ooit geslagen ging 493 km/uur. ‘Daarvoor moet ik nog even oefenen’, lacht Meike. Trainen doet ze echter genoeg. ‘Tegenwoordig train ik vijf of zes keer in de week. Maandag, dinsdag en donderdag in Amersfoort bij Rune Massing en op vrijdag en soms zaterdag krijg ik privé training van hem. Op woensdag train ik dan ook nog met de nationale selectie in Papendal onder leiding van de bondscoach. Verder doe ik nog één of twee keer in de week zelfstandig aan krachttraining in de sportschool.’

In het weekend speelt ze dan ook nog vaak competitie en toernooien. ‘Wanneer dat toernooien in het buitenland zijn dan krijg ik daar in overleg met school wel vrij voor. Dat betekent wel dat ik naast het badminton veel aan school werk.’ Veel vrije tijd houdt Meike Versteeg zodoende niet over. ‘Wanneer ik écht vrije tijd heb, dan ga ik meestal thuis op de bank zitten met mijn telefoon om naar films, series of Youtube te kijken. Soms ga ik wel met vriendinnen uit maar het plannen daarvan is best lastig omdat ik weinig vrije tijd overhoud door mijn sport. Dat is best jammer omdat ik ook wel graag gezellig met mijn vriendinnen wil zijn.’

 

‘Ze zeggen dat linkshandigen creatiever zijn,

daar moet ik dus mijn voordeel mee doen’

 

De focus gaat daarna weer terug naar haar sport. Ze weet heel goed wat ze daarin wil en hoe ze dat moet bereiken. ‘Het lijkt mij heel vet om mee te doen aan de Olympische Spelen, ook is mijn doel de beste te worden van Nederland en tot de Europese top te behoren.’

De weg daar naartoe is een uitgestippelde, net als dat ze weet dat de komende maanden op een ander vlak ook heel belangrijk zijn. ‘In het badminton ga ik veel Master toernooien spelen tegen de top speelsters van Nederland maar ik zal zeker niet vergeten om ook mijn diploma te halen,’ lacht ze.

De Hogeschool van Utrecht is op onderwijsgebied de volgende stap, waar Meike de opleiding Fysiotherapie wil volgen. ‘Over vijf jaar wil ik wel graag een opleiding hebben afgerond maar me voor het merendeel focussen op badminton en veel buitenlandse toernooien spelen over de hele wereld.’

Wie weet treft ze dan haar grote voorbeeld, de Spaanse Carolina Marin die in 2014 en 2015 wereldkampioen werd en in 2016 ook nog eens olympisch kampioen. ‘Zij is heel goede single speelster en net als ik linkshandig. Dat heeft zijn voordelen, weinig mensen hebben dat door omdat er niet zoveel linkshandigen zijn. Er wordt gezegd dat linkshandige spelers ook creatiever zijn in het spel. Daar moet ik dus mijn voordeel mee doen in mijn weg naar de top.’

 

 

Met een feestelijke uitreiking van de sportprijzen 2017 wordt de gehele Utrechtse sportwereld op 14 februari 2018 in het zonnetje gezet. Voor de organiserende Vereniging Sport Utrecht is de bewuste woensdagavond hét moment om niet alleen sporters, verenigingen en coaches, maar ook vrijwilligers, familie en vrienden voor hun prestaties en inzet te bedanken. Locatie van de Utrechtse sport-feestavond is de Jaarbeurs Utrecht.

De Utrechtse Sportkrant verbindt zijn naam aan de verkiezing Talent van het Jaar, onderdeel van de Sportprijs Utrecht 2017. In aanloop naar  het uiteindelijke Gala, stellen we een aantal talenten aan u voor, zoals bovenstaande sporter. Zij komen mogelijk in aanmerking voor een nominatie. Zie voor de eerder gepubliceerde artikelen in deze reeks ook Sporttalent 2017

Vanaf januari zijn de drie genomineerden per categorie bekend en kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriet. Deze sporters maken kans op de titel Sportvrouw, Sportman, Sporttalent en Sportploeg van 2017. Maar zonder favoriete Sportcoach, Sportvrijwilliger en Sportvereniging kunnen de Utrechtse Sportprijzen 2017 niet worden uitgereikt. Zij behoren evenzeer tot het sportieve speelveld van de verenigingen in Utrecht.

De organisatie van de Sportprijs Utrecht is in handen van de VSU (Vereniging Sport Utrecht) in opdracht van de gemeente Utrecht. Zie http://sportprijs-utrecht.nl