Baloise Ladies Tour start voor derde maal op rij in Utrecht

Wielrennen Redactie

Voor het derde jaar op rij begint de Baloise Ladies Tour met een individuele tijdrit in Utrecht. Op woensdag 13 juli vertrekt het vrouwenpeloton in Leidsche Rijn voor een chronorace van Máximapark naar het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Ongeveer 150 rensters rijden om de minuut in de avonduren. De etappekoers door Nederland en België duurt volgend jaar vijf dagen, een dag langer dan tot dusver het geval was.

De Baloise Ladies Tour behoort niet tot de hoogste categorie, de WorldTour, maar trekt elk jaar toch een aardig deelnemersveld. Dat blijkt wel uit de lijst van winnaressen: De Zweedse Emma Johansson, de Belgische Jolien D’hoore (2x) die tevens als ambassadrice van de koers optreedt, de Nederlandse coryfee Marianne Vos (2x) en de Duitse Lisa Klein (2x) die de ronde vorig jaar nog op haar naam schreef. Mischa Bredewold uit Hoogland verraste vorig jaar met een ritzege en mocht ook even de leiderstrui dragen.

Organisator Geert Stevens spreekt van een ‘opwarmer van de Vueltastart’. Een paar weken later (op 19 augustus) is Utrecht het vertrekpunt van de derde grote wielerronde voor mannen, de Ronde van Spanje die drie dagen door Nederland zal trekken. De Baloise Ladies Tour staat tussen de Giro Rosa en de Ronde van Frankrijk voor vrouwen op de agenda.

‘We zien het als een grote eer om opnieuw met de gemeente Utrecht te kunnen samenwerken. De samenwerking gebeurde de voorbije jaren op een sublieme en constructieve manier. En het is belangrijk dat de toprensters ook enthousiast worden van de startlocatie. We zijn er nu al van overtuigd dat we opnieuw een internationaal deelnemersveld van ongeveer 30 nationaliteiten aan de start kunnen brengen’, aldus Stevens.

Ook de Utrechtse wethouder van sport Maarten van Ooijen is enthousiast over de samenwerking. ‘In Utrecht bieden we op verschillende manieren sporttalent een kans om zich te ontwikkelen. Wedstrijden zoals de Baloise Ladies Tour en de Vuelta bieden niet alleen Utrechts talent, maar talenten uit de hele wereld, een prachtig podium. Ik hoop dat de Baloise Ladies Tour met name meiden en jonge vrouwen in Utrecht inspireert om ook zo’n mooie sport te kiezen en ervoor te gaan.’