Bart Hoolwerf boos na val op NK marathonschaatsen

Schaatsen Redactie

Jorrit Bergsma is voor de tweede maal (ook in 2015) Nederlands kampioen marathonschaatsen geworden. Op het zware ijs van de baan in Alkmaar zag de 35-jarige Fries zijn kans schoon nadat Bart Hoolwerf die hem continu op de huid had gezeten tien ronden voor het eind ten val was gekomen. De schaatser uit Eemdijk reageerde boos toen hij door de jury uit de wedstrijd werd gehaald. Hij vond dat de val veroorzaakt was door een ploeggenoot van Bergsma.

Het NK kreeg daarmee een spectaculair slot. Vanaf de start werd door diverse rijders geprobeerd weg te komen, maar alle vluchtpogingen werden in de kiem gesmoord. Tot dertig ronden voor het einde tien rijders een ronde voorsprong namen. In de kopgroep onder meer Evert Hoolwerf van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk, zijn broer Bart van Jumbo-Visma en Jorrit Bergsma van Royal A-ware / ZiuZ, de ploeg van coach Jillert Anema.

De rest van het uitgedunde peloton moest tien ronden voor het einde afsprinten en daarbij ging Bart Hoolwerf in een bocht onderuit. Tot dat moment was hij als een schaduw Bergsma blijven volgen, de man met wie hij eind vorig jaar enkele massastarts had gereden in World Cups. Tot woede van Anema werd de wedstrijd geneutraliseerd en mocht Bart Hoolwerf weer aansluiten. Even later werd hij toch uit de strijd genomen en Bergsma reageerde alert. In rap tempo dichtte hij het gat met de ontsnapte Mats Stoltenborg, een ploeggenoot van Hoolwerf, en liet hem kansloos. Stoltenborg werd nog wel tweede, voor Niels Overvoorde.

Bij de vrouwen was Irene Schouten oppermachtig en veroverde haar zesde nationale titel.