Bart Hoolwerf ontspannen naar goede tijd op 10.000 meter

Schaatsen Redactie

Bart Hoolwerf heeft op het olympisch kwalificatietoernooi op ontspannen wijze een nieuw persoonlijk record gereden op de 10.000 meter. Dat was niet zo moeilijk want achter zijn naam stond geen enkele tijd voor wat betreft de langste afstand. Met 13.39.23 werd de 23-jarige marathonschaatser uit Eemdijk elfde. Gunstig voor hem was dat Jorrit Bergsma en Patrick Roest de eerste twee plaatsen bezetten, net als op de 5 km maar dan in omgekeerde volgorde.

Daarmee stijgen zijn kansen op deelname aan de Winterspelen. Hoolwerf is namelijk – als kandidaat voor de tweede positie op de massastart – afhankelijk van een aanwijsplaats. Hoe meer renners in de selectievolgorde ‘dubbelen’ oftewel zich voor meerdere afstanden kwalificeren, des te groter worden zijn kansen. Zowel Roest als Bergsma hadden zich al voor Peking geplaatst dankzij hun resultaat op de 5000 meter.

 

Selma Poutsma

Selma Poutsma had zich ingeschreven voor de 500 meter bij de vrouwen. De shorttrackster uit Utrecht reed een uitstekende tweede omloop. Op de eerste 500 meter was ze als tiende geëindigd met een lage 38’er, in de tweede rit dook ze eronder: 37.89, een verbetering van haar persoonlijk record dat op 38.17 stond. Ze werd overigens in een rechtstreeks duel geklopt door Dione Voskamp die de derde tijd van dat moment realiseerde (37.69).

Die plaats, goed om nog net als vijftiende in de matrix opgenomen te worden, hield ze echter niet vast. Michelle de Jong dook eronder (37.53), maar zag de snelste twee van de eerste 500 meter daar nog ruim onder duiken. Femke Kok zegevierde (37.30), Jutta Leerdam was een fractie langzamer (37.32). Het duo gaat zeker naar Peking, nummer drie Michelle de Jong mag enige hoop koesteren.

Uiteindelijk werd Selma Poutsma over de twee ritten zevende. Haar teamgenote van het shorttrack Suzanne Schulting eindigde als vijfde.