Bart Hoolwerf op massastart herenigd met Jorrit Bergsma

Schaatsen Redactie

Eemdijker Bart Hoolwerf is door bondscoach Rintje Ritsma geselecteerd voor de massastart in Stavanger. In de Noorse plaats wordt van 11 tot en met 13 november de eerste World Cup gehouden voor de langebaan schaatsers. Wesly Dijs uit Soest komt op twee afstanden in actie. Hij rijdt zowel de 1500 meter als de 1000 meter omdat de selectiecommissie besloten heeft de uitslag van het kwalificatietoernooi te volgen en geen aanwijsplekken uit te delen.

Daardoor missen de licht geblesseerde vedetten Kjeld Nuis en Kai Verbij de eerste van de in totaal zes World Cups in het seizoen 2022-2023. Dijs eindigde in het kwalificatietoernooi als vijfde op de 1000 meter, cijfermatig net voldoende, maar een aanwijsplek voor bijvoorbeeld tweevoudig wereldkampioen Verbij had nog roet in het eten kunnen gooien.

Dankzij zijn vierde plaats op de 1500 meter was de Soestenaar al wel zeker van een ticket voor die afstand. Sprinter Merijn Scheperkamp, lid van schaatsvereniging Zeist, zal in Stavanger uitkomen op de 500 meter.

Voor Hoolwerf betekent de eerste World Cup een hereniging met Jorrit Bergsma. De samenwerking tussen de twee op de massastart verliep vorig seizoen niet vlekkeloos, hetgeen Hoolwerf vermoedelijk deelname aan de Olympische Winterspelen kostte. Bij de vrouwen gaan Irene Schouten en Marijke Groenewoud in Stavanger de massastart rijden.