Bart Hoolwerf zorgt voor sensatie in Calgary

Schaatsen Redactie

Door de finale te bereiken van de massastart tijdens de World Cup in Calgary zorgde Bart Hoolwerf voor opluchting in de Nederlandse schaatswereld. De Eemdijker stelde daarmee een tweede startbewijs op deze discipline veilig, zodat TeamNL hoogstwaarschijnlijk op volle sterkte - met negen mannen en negen vrouwen - mag afreizen naar de Olympische Winterspelen. Sterker, in de finale veroverde Hoolwerf op sensationele wijze goud.

Op grond van de resultaten in de vier wereldbekerwedstrijden in Polen, Noorwegen, Amerika en Canada wordt bepaald hoeveel rijders een land mag afvaardigen naar de Spelen in Peking die op 4 februari beginnen. Nederland was nog niet zeker van het maximale aantal van 18. Vooral de massastart was een zorgenkindje. Twee rijders moesten in de top-24 van het wereldbekerklassement staan. Jorrit Bergsma was daar al lang zeker van, Hoolwerf ‘bungelde’.  Hij stond nog net 24ste met een punt voorsprong op de nummer 25. In twee wereldbekers was hij er namelijk niet in geslaagd de finale te bereiken. Dat lukte wel in Calgary. De Eemdijker, die schaatst bij Jumbo-Visma, plaatste zich als nummer vijf in zijn halve finale voor de eindstrijd. Dat was best knap want de druk was groot en zijn halve finale – gewonnen door de Belg Bart Swings – was sterk bezet.

Fantastisch werk

In de finale werd Bart Hoolwerf ondersteund door een andere Nederlander, Kars Jansman. Die deed fantastisch werk door het peloton af te stoppen toen Hoolwerf er met de Duitser Felix Rhijnen vandoor was gegaan. Het duo nam al vroeg een halve ronde voorsprong en het peloton aarzelde. Jansman deed wat hij kon om de jacht te ontregelen. De Duitser kon op een gegeven moment niet meer en Hoolwerf ging alleen door. Ook hij had het op het eind moeilijk maar het verschil was groot genoeg. Het ongeloof straalde van zijn gezicht toen hij de finish passeerde. Goud in een wereldbeker, na tweemaal de finale gemist te hebben. Het kan verkeren.