Baskisch drieluik brengt Van Vleuten drie podiumplaatsen

Wielrennen Redactie

Een drieluik in Spaans Baskenland heeft Annemiek van Vleuten drie podiumplaatsen opgeleverd. Ze triomfeerde in de Emakumeen Nafarroako, eindigde als derde in de Navarra Women’s Elite Classic om zondag tweede te worden in de Gran Premio Ciudad de Eibar. Waar een ander dolblij met die tweede plaats zou zijn geweest zal het Van Vleuten wat pijn gedaan hebben want het was wel achter aartsrivale Anna van der Breggen.

Koersen in Spanje ligt Annemiek van Vleuten goed. Vorig jaar won de geboren Utrechtse na de coronabreak alle drie bovengenoemde eendagswedstrijden, nu deed ze het iets minder maar haar nieuwe werkgever Movistar zal ongetwijfeld tevreden zijn. Vooral in de eerste wedstrijd, de Emakumeen Nafarroako, moest ze diep gaan om onder meer landgenote Demi Vollering klein te krijgen. Die is straks haar ploeggenote op de Olympische Spelen, maar nu nog een concurrente.

Door de regenval was het een ontzettend zware dag. Vollering had met Ashleigh Moolman-Paso nog een ploeggenote van SD Worx en Van Vleuten durfde dan ook niet te gokken op haar sprint, in het besef ook dat Vollering haar enkele keren klopte dit jaar. Ze viel telkens aan, pakte een paar seconden en hield op de meet de aanstormende Vollering achter zich. Elisa Longo Borghini werd derde.

 

Bloedstollend

In de Navarra Women’s Elite Classic, een eendagskoers met veel klimmen in en rond Pamplona, werd het een bloedstollende finale. Van Vleuten was weer weg, maar werd achterhaald door de Amerikaanse Ruth Winder. Die nam de razendsnelle Arlenis Sierra op sleeptouw en de Cubaanse maakte het koeltjes af. Winder werd tweede, Van Vleuten derde.

In de omgeving van Eibar vormde de Gran Premio Ciudad het laatste deel van het Baskische drieluik. Van Vleuten viel verschillende keren aan op de slotklim, maar Van der Breggen pareerde telkens. Vlak voor de top ging ze erop en erover om in soepele cadans af te dalen naar de finish, het heiligdom van Arrate. Van Vleuten werd tweede, Longo Borghini derde en Lucinda Brand vierde.