‘Beachvolleybal heeft De Neude veroverd’

Beachvolleybal Redactie

Van 15 tot en met 22 juli werden voor het eerst in de historie drie internationale topvolleybaltoernooien gespeeld in Nederland. DELA EK Beachvolleybal, WK Zitvolleybal en EK Jongens <20. In de speelsteden Utrecht, Apeldoorn, Rotterdam en Den Haag hebben in totaal meer dan 70.000 mensen de wedstrijden bezocht.

Utrecht scoorde volgens de organisatie heel goed met bijna alle avonden een uitverkocht huis. Toernooidirecteur Reinder Nummerdor is tevreden: ‘We hebben een fantastische week gehad. Ik ben in alle steden geweest. Utrecht was echt geweldig en sfeervol. Beachvolleybal heeft De Neude veroverd. Er was maar een smetje op deze week: dat we geen mannenteam bij de laatste vier hadden.’

 

Vrouwentoernooi

Sportief hoogtepunt was het goud voor Madelein Meppelink (uit Rhenen) en Sanne Keizer op het EK Beachvolleybal na winst op het Zwitserse duo Betschart/Hüberli. De Nederlandse vrouwen waren uitzinnig over hun tweede gouden medaille, die ze eerder in andere samenstelling behaalde, beiden samen met Marleen van Iersel – in respectievelijk 2012 en 2014.

Na een korte periode in 2017 spelen Keizer en Meppelink pas sinds het begin van het seizoen 2018 samen. In mei behaalden ze nog zilver op het zogeheten 3-sterrenevenement in Mersin, Turkije, wat hun beste resultaat was sinds ze een duo vormen. Tijdens het EK bleek dat hun individuele klasse het gebrek aan ervaring binnen dit duo ruimschoots compenseerde, wat tot de gouden medaille geleid heeft. De onverwachte winst gaf het goud extra glans.

Marketa Slukova / Barbora Hermannova uit Tsjechië kregen de bronzen medailles omgehangen na hun overwinning op de Spaanse Liliana Fernandez Steiner / Elsa Baquerizo in de ‘kleine finale’.

NummerTeamLandPuntenInkomsten (EUR)
1Keizer/MeppelinkNederland60020.000
2Betschart/HüberliZwitserland54015.000
3Hermannova/SlukovaTsjechië48010.000

 

Mannen

Bij de mannen ging de titel naar de Noren Anders Berntsen Mol en Christian Sandlie Sørum die in de finale ruim wonnen van Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs uit Letland: 2-0 (21-17, 21-13).

NummerTeamLandPuntenInkomsten (EUR)
1Mol, A./Sørum, C.Noorwegen60020.000
2Smedins/SamoilovsLetland54015.000
3Herrera/GaviraSpanje48010.000

Het Nederlandse duo Brouwer/Meeuwsen (welke laatste uit Nieuwegein komt) en Varenhorst/Bouter, dat de poulewedstrijden in Utrecht speelde, eindigden op de gedeelde vijfde plaats.

 

Zitvolleybal en EK onder 20

De volleyballers van Jong Oranje moesten zich tevreden stellen met een vierde plaats op het Europees kampioenschap voor spelers onder de 20 jaar. De jonge Lange Mannen verloren in de strijd om het brons met 0-3 van België. In de finale versloeg Rusland de talenten van Tsjechië met 3-2.

Op het Wereldkampioenschap Zitvolleybal won in een sfeervol Sportcampus Zuiderpark Iran het goud bij de mannen, door in de finale titelhouder Bosnië te onttronen. Mede dankzij de 2.46 meter lange Morteza Mehrzad zegevierde Iran met 3-0. In het vrouwentoernooi won zaterdag Rusland de titel. De Nederlandse vrouwen eindigden op de achtste plaats, de mannen werden elfde.

Foto: Nevobo