Beachwaterpolo in de Utrechtse gracht

Waterpolo Redactie

Op zondag 9 september vormde de Catharijnesingel in Utrecht het decor voor het eerste zogenaamde beachwaterpolo toernooi in Nederland. De waterpolo spelers van De Watervlo (de Meern), UZSC (Utrecht), ZVL (Leiden) en Polar Bears (Ede) doken het water in ter promotie van hun sport en om deze specifieke vorm zelf eens te proberen.

Waterpolo wordt normaliter in een zwembad achter gesloten deuren gespeeld en trekt minder publiek dan gewenst. Om die reden meent de internationale sportorganisatie FINA dat waterpolo ‘sneller en spannender’ gemaakt dient te worden, een trend die bij meer sporten gaande is. Dus werd een beach-variant bedacht dat op een kleiner veld van 10 bij 15 meter gespeeld wordt met teams van vier spelers. Deze kleine teams strijden in tweemaal tien minuten om de winst.

Aangezien Utrechtse zwemclub UZSC aanbood het demonstratie evenement te organiseren, maar er geen strand aan het water in centrum-Utrecht te vinden was, werd een veld in de gracht neergelegd waar toeschouwers op de trappen naast Tivoli-Vredenburg kennis konden maken met deze spelvariant.

De reacties van het publiek en de spelers waren positief. Er wordt veel gescoord en het spel ligt nooit stil aangezien de reguliere waterpolo-regels van een uitworp na een goal en tijdelijke stillegging bij een overtreding niet van toepassing zijn bij beachwaterpolo. Dat maakt het voor het publiek leuk om naar te kijken, voor de spelers is het vooral een erg intensieve sportervaring.