Het belang van een goed ontbijt

Voeding Carlien Harms

Een goed ontbijt is erg belangrijk voor een fitte start van de dag. Tijdens het slapen gaat de stofwisseling natuurlijk gewoon door: het hart blijft kloppen, de lichaamstemperatuur daalt niet sterk en de hersenen blijven werken.

De brandstof daarvoor wordt geleverd door de glucose in het bloed. Om de bloedglucosespiegel ook ’s nachts op peil te houden, wordt

Een goed wedstrijd-ontbijt
Een goed wedstrijd-ontbijt

de voorraad glycogeen in de lever aangesproken. Die is echter maar klein.  Als je ’s ochtends wakker wordt, is die vrijwel op. Wanneer je dus weer actief wilt worden, zul je die voorraad eerst moeten aanvullen.

Een goed ontbijt is daarom onmisbaar voor een fitte start van de dag. Onderzoeken onder bijvoorbeeld schoolkinderen wijzen uit, dat hun concentratievermogen ’s ochtends aanzienlijk lager is wanneer ze het ontbijt overslaan. Een ontbijt is ook belangrijk om de darmfunctie weer op gang te brengen.

’s Nachts draait het maag-darmstelsel namelijk op een lager pitje. Het ontbijt veroorzaakt een schoonmaakreflex van het maag-darmsysteem en veel mensen moeten dan ook niet lang na het ontbijt al naar het toilet. Een goed ontbijt stimuleert zo een regelmatige stoelgang. Ontbijten is dus meer dan alleen gezellig met anderen aan de eettafel de dag beginnen.

Misschien heb je ’s ochtends altijd moeite met eten of lukt het alleen niet zo goed op een wedstrijddag. Het ontbijt hier boven is licht en levert toch voldoende energie. Probeer ze eens (test ze eerst tijdens trainingen).

 

www.carlienharms.nl