Belgische Kopecky troeft Van Dijk en pechvolle Wiebes af

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk heeft er vrijdag in de slotetappe alles aan gedaan om de Lotto Belgium Tour op haar naam te schrijven. De Woerdense viel verschillende keren aan, maar bleef steken op de tweede plaats in het eindklassement. Dat werd niet gewonnen door Lorena Wiebes die na de voorlaatste dag nog eerste stond. De Mijdrechtse kwam in het gedrang op de Muur tot stilstand en zag Lotte Kopecky profiteren. De Belgische pakte de dagzege en werd eindwinnaar.

De vrouwen kregen op de slotdag een pittige rit voor hun kiezen met in het parcours viermaal de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Bij de derde beklimming van de Bosberg sprong Van Dijk weg met Kopecky in haar wiel. Ze sloten aan bij een groepje vluchters, maar de voorsprong hield geen stand omdat DSM alle krachten bundelde om de positie van klassementsleider Wiebes te verdedigen.

Dat lukte en Wiebes leek op weg naar de eindzege, ware het niet dat ze vast kwam te zitten op de Muur van Geraardsbergen. Van Dijk ging er opnieuw vandoor, maar kreeg Kopecky niet van zich afgeschud. Uiteindelijk bleef ook Yara Kastelijn haar nog voor. Mischa Bredewold uit Hoogland eindigde in de koninginnenrit als achtste en Wiebes werd uiteindelijk twaalfde.

Eindwinnaar van de Belgium Tour werd dus Lotte Kopecky, met op twintig seconden Ellen van Dijk als nummer twee en op 36 seconden Lorena Wiebes als derde. Een knappe tiende plaats was er voor Mischa Bredewold met een achterstand van 1.53. Eline van Rooijen uit Woerden haalde de eindstreep niet. Aan de vierdaagse etappekoers deden veel vrouwen mee uit het cyclocross-circuit.