Belofte Marijn van den Berg triomfeert in Slovenië

Wielrennen Redactie

Marijn van den Berg heeft nadrukkelijk gesolliciteerd naar een profcontract bij Groupama-FDJ. De 21-jarige belofte uit De Meern zegevierde in Slovenië in de GP Adria Mobil. Van den Berg rijdt momenteel bij de opleidingsploeg van de Franse WorldTour-equipe waar zijn oudere broer Lars begin dit jaar veel indruk maakte in het profpeloton. Regionaal succes bleef uit in de vrouwenkoers van de klassieker Gent-Wevelgem, al behoorde Lorena Wiebes tot de outsiders.

Wind maakte zondag zowel bij de mannen als bij de vrouwen Gent-Wevelgem erg zwaar. Bij de tweede beklimming van de beruchte Kemmelberg was het definitief over en uit met Wiebes. De Mijdrechtse moest lossen, net als de winnares van vorig jaar Jolien d’Hoore. Floortje Mackaij, winnares in 2015, kon ook geen potten breken.

Dat kan Marianne Vos van Jumbo-Visma wel. Met grote voorsrpong won de Grande Dame van het vrouwenwielrennen haar eerste Gent-Wevelgem. Ze versloeg de sterke Belgische Lotte Kopecky met fietslengtes. Lisa Brennauwer maakte het podium compleet.

Twee Italiaansen gaven de finale kleur, topfavoriete Elisa Longo Borghini en Soraya Paladin. In de achtervolgende groep van zo’n 25 rensters werd lang gewacht voordat het duo in de kraag werd gegrepen. Verwarrend was dat de finish vanwege een brand bij de streep was verplaatst. Uiteindelijk moest het duo buigen, waarna Vos van ver aanging. Maar met de wind in de rug was dat niet erg, ze won afgetekend.

 

Dylan van Baarle

Een actieve Dylan van Baarle was met een achtste plaats de beste Nederlander bij de mannenkoers van Gent-Wevelgem. Al na zeventig kilometer was het peloton in verschillende waaiers gescheurd. Menige renner viel moegestreden terug. In de kopgroep van zeven bevond zich Wout van Aert, die met een machtige eindsprint nadrukkelijk zijn kandidatuur stelde voor de eindzege in de Ronde van Vlaanderen  over een week. De Belg van Jumbo-Visma hield de Italianen Giacomo Nizzolo en Matteo Trentin een volle fietslengte achter zich. Van Baarle eindigde op 52 seconden als de eerste van de achtervolgers.