‘Je bent jezelf letterlijk aan het opeten’

Overig nieuws Willem van der Steeg

De zeven hoogste bergen beklimmen van de verschillende continenten. En dat binnen zeven jaar. Dat is het doel dat Bart Baars zichzelf heeft gesteld. De uitdaging is groot, net als de gevaren. De hoogste berg van Europa heeft hij al bedwongen, nu moet de Denali in Alaska volgen, een berg waar het zomaar -40 graden Celsius kan worden.

‘Ik klim al ongeveer 10 jaar’, zegt de 39-jarige privacy-adviseur uit Utrecht. ‘Ik maakte met mijn vrouw een bergtocht in Oostenrijk en dat was zó indrukwekkend dat je dat het begin van mijn tweede sportcarrière zou kunnen noemen. Voorheen heb ik aan wielrennen gedaan en fietste bij de Elite, één niveau onder de professionals. Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee; ik had inmiddels ook wel genoeg op de grond gelegen met de fiets’, lacht Baars.

In 2016 kreeg Baars de kans om Mount Elbrus in de Russische Kaukasus te beklimmen, met 5642 meter de hoogste berg van Europa. ‘Dat was zo machtig mooi dat ik met mezelf een afspraak maakte: ik ga de hoogste toppen van de zeven continenten op aarde beklimmen, beter bekend als de ‘Seven Summits’, en ik geef mijzelf zeven jaar de tijd ervoor. Zo is het project 7×7 ontstaan.’

 

Denali

De tweede berg op de lijst van Baars is de Denali in Alaska. Die is met 6190 meter de hoogste berg van Noord-Amerika. De eerste poging in mei 2017 mislukte. ‘Ik ging omhoog met een commerciële expeditie. Dat was een groot nadeel, want er waren mensen bij uit Australië, Nieuw-Zeeland en Abu Dhabi. Niemand kende elkaar en helaas was niet iedereen sterk genoeg. Dat gaf dagen vertraging, want als iemand afvalt moet hij met de gidsen terug naar het vliegtuig. De rest staat dan stil. ‘

Van de negen klimmers was Baars de enige die overbleef. ‘Toen het moment daar was om het laatste stuk naar de top te klimmen, werd het weer heel wispelturig. In de ochtend klapperde de tent van de sterke wind. We hebben nog wel een poging ondernomen, maar zijn tot 5400 meter gekomen. Ik stond met handen en voeten op de helling, maar praten met elkaar was niet mogelijk. We zijn toen teruggegaan. Het zag er niet naar uit dat het de komende week zou verbeteren en ben naar huis gevlogen. Ik heb mijn lesje wel geleerd. Bij mijn tweede poging de Denali te bedwingen, doe ik dat zelfstandig, zonder gids en met een andere Nederlander die ik goed ken.’

Het zelfstandig omhoog gaan op de Denali geeft voordelen, maar zeker ook risico’s. De berg is dichtbij het poolgebied gelegen, wat betekent dat het wel -40 graden Celsius kan worden. ‘We hebben warme donskleding aan, maar bevriezing van bijvoorbeeld je vingers vormt een wezenlijk risico. Als je handen bloot zijn, is het een kwestie van minuten. Je merkt het dan later pas. Je vingers worden gevoelloos en dan komt het eigenlijk al niet meer goed, ze sterven als het ware af. Met zijn tweeën heb je veel verantwoordelijkheid, je bent op elkaar aangewezen. Psychisch is dat zwaarder. Reddingspogingen zijn aan onszelf. We zitten met touw aan elkaar vast. Valt een van ons in een gletsjerspleet, dan moet de ander die persoon weer omhoog weten te krijgen. Met slee en bepakking gaat het dan om zo’n 110 kilo.’

De zeven bergen hebben alle hun specifieke eigenaardigheden. De hoogste berg is Mount Everest in Nepal met 8848 meter. ‘Het klimmen op zich valt wel mee, want je wordt daar door allerlei Sherpa’s ondersteund. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar naar boven te lopen. Boven de 8000 meter is er echter bijzonder weinig zuurstof, slechts zo’n een derde van de normale hoeveelheid. Het gevolg daarvan is dat je na elke stap eerst moet stilstaan voor de volgende stap. Je lichaam moet namelijk eerst weer genoeg zuurstof krijgen. Daarnaast functioneert je spijsvertering op die hoogte niet meer. Je bent jezelf letterlijk aan het opeten. Dat maakt het een aanzienlijke inspanning, je verliest zomaar 10 kilo bij een beklimming.’

Waar het gevaar bij de Denali in Alaska schuilt in de extreme koude, daar moet Baars in Indonesië juist eerst de jungle doortrekken om de Puncak Jaya te bereiken. ‘De uitdaging daar bestaat eruit om alles droog te houden. De donskleding die we op de berg zelf nodig hebben, mag niet nat worden van de vele regen, net als onze schoenen, anders krijgen we blaren.’

 

Hoogteziekte

Wat de ‘Seven Summits’ met elkaar gemeen hebben, is het risico van hoogteziekte. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof. Vaak begint het met bijvoorbeeld een ‘onschuldige’ hoofdpijn en een verminderde eetlust. Als de klimmers dan niet onmiddellijk naar beneden gaan, zullen uiteindelijk onder andere de hersenen opzwellen, komt er vocht in de longen en verlies je het bewustzijn. ‘Bij Mount Elbrus maakte ik het zelf mee. Ik was op 5400 meter en het was alsof ik buiten de werkelijkheid stond, alsof er een film werd afgedraaid. Ik kon ook niet meer zelfstandig rechtdoor lopen en het leek wel alsof ik gezopen had. Ook kon ik niet meer normaal praten en sprak met twintig tongen tegen de gids. Met behulp van mijn skistokken heb ik doorgezet naar de top. Daar aangekomen was ik ontzettend moe. Ik ben een kwartier blijven zitten en ben toen naar beneden gegaan. Op 5300 meter kwam ik weer tot leven.’

De grootste uitdaging voor Bart Baars is niet de koude, de jungle, de hoogte of het zuurstofgebrek, maar het financiële aspect. ‘Het moeilijkst is het om dat plaatje rond te krijgen. Mount Everest en Antarctica kosten mij bijvoorbeeld zo rond de 40.000 euro. Dan is het zoeken van steun wel noodzakelijk.’

Ook privé heeft het 7×7 project zijn weerslag. ‘Ik ben getrouwd en heb twee jonge kinderen. Voor hen betekent zo’n project ook wel wat. Ik probeer dan ook voldoende tijd voor mijn gezin te maken. Ik ken  echter ook collega-klimmers die van hun vrouw de bergen niet meer in mogen. Ik heb gelukkig een partner die begrijpt dat dit heel diep in mij zit. Als ik ergens bovenop een afgelegen berg sta en de stilte ervaar, dan kom ik helemaal tot rust. Het gevoel van vrijheid, het gevoel dat ik dit kan, de ongerepte bergen, het pure en zuivere, dat geeft mij zo’n geweldig gevoel, ik word daar gelukkig van.’

Wie de avonturen van Bart Baars wil volgen kan hier terecht voor meer informatie: https://the7in7.nl en https://facebook.com/the7in7

 

 

Het volledige schema van Bart Baars ziet er als volgt uit:

Mount Elbrus: 5642m, Kaukasus/Europa, oktober 2016

Denali: 6190m, Alaska/Noord-Amerika, mei 2018

Aconcagua: 6962m, Argentinië/Zuid-Amerika, februari 2019

Mount Vinsion: 4892m, Antarctica, 2020

Mount Everest: 8848m, Nepal/Azië, 2021

Puncak Jaya (Carstensz Pyramid): 4884m, Indonesië/Oceanië, 2022

Mount Kilimanjaro: 5895m, Tanzania/Afrika, 2022