Bescheiden rol Van Vleuten, Van Dijk en Mackaij in Goldrace

Wielrennen Redactie

Geen Annemiek van Vleuten, geen Anna van der Breggen, maar Chantal Blaak. De wereldkampioene zette zondag de Amstel Gold Race naar haar hand. Ze bleek op de Cauberg over stalen zenuwen te beschikken en versloeg met fietslengtes voorsprong haar landgenote Lucinda Brand en de Australische Amanda Spratt. Ellen van Dijk en Floortje Mackaij eindigden in het verbrokkelde peloton.

Ellen van Dijk bij de Amstel Gold Race. Foto: Anton Vos/Cor Vos/Team Sunweb © 2018

De twee Woerdense vrouwen streden in de finale niet mee om de podiumplaatsen, maar wisten hun Team Sunweb vertegenwoordigd door Brand. Omdat in de kopgroep van acht vrouwen meerdere topteams een renster hadden zitten hielden de favorieten zich koest. Van Vleuten die vanwege een scheurtje in haar schouder, opgelopen in de Ronde van Vlaanderen, gehavend aan de nog jonge klassieker was begonnen had ploeggenote Spratt van Mitchelton-Scott voorin zitten, terwijl Van der Breggen de kleuren van Boels-Dolmans verdedigd wist door Blaak.

Na bijna 120 kilometer over 18 hellingen eindigde Van Vleuten als 15de, Van Dijk als 25ste en Mackaij in haar kielzog als 26ste. Roxane Knetemann uit Nijkerk passeerde als 58ste de finish. Voor het jonge talent Anne de Ruiter uit Polsbroek was de klassieker, die voor het tweede jaar op de wielerkalender stond, nog te zwaar. Ze reed de koers niet uit.

Bij de mannen geen renners uit de regio Utrecht. De Deen Michael Valgren Andersen was de stoutmoedigste in de boeiende finale, waarin Tielenaar Oscar Riesebeek van Roompot-Nederlandse Loterij een bijzonder knappe prestatie leverde. Hij was de hele dag in de aanval en brak pas in de slotkilometers. De beloning was een 21ste plaats als beste Nederlander en de trofee voor de strijdlustigste renner. Net als Schalkwijker Jan-Willem van Schip lijkt de in Ede geboren Riesebeek klaar voor een volgende stap in zijn nog jonge profcarrière.

                                                                

Johim Ariesen

Met twee podiumplaatsen en zelfs een dag de leiderstrui om zijn schouders is de vijfdaagse etappekoers Tour du Loir et Cher succesvol verlopen voor Johim Ariesen. De renner uit Rhenen, rijdend voor het continentalteam van Metec, eindigde zondag in de slotrit nogmaals bij de besten, hij werd vierde. Ariesen had het gele tricot van de nummer 1 veroverd door in de eerste twee etappes bonificatieseconden te sprokkelen. In de eerste etappe eindigde hij als tweede, de dag erna haalde hij als derde opnieuw het podium.

In de derde etappe tuimelde de sprinter echter uit de toptien. Hij verloor meer dan drie minuten op de Franse ritwinnaar Tony Hurel die tevens de leiding in het algemeen klassement overnam maar die ook niet kon vasthouden.

 

De Volharding

De wielerploeg van De Volharding voert na de tweede wedstrijd van de clubcompetitie het klassement aan. Martin Kelderman was zaterdag met een zesde plaats de beste renner van de Utrechtse vereniging in de Zuiderzeeronde, een koers die nieuw is binnen de clubcompetitie. Wielervereniging Eemland uit Amersfoort staat op de negende plaats.

 

Kyle Agterberg

Nederlanders maakten de dienst uit in de meerdaagse Arden Challenge. Kyle Agterberg uit Maartensdijk (Dutch Food Valley) bracht de derde etappe op zijn naam. Gert-Jan Bosman won zondag het eindklassement.