Van der Haar besluit seizoen in stijl: net naast het podium

Veldrijden Redactie

Met een plaats net naast het podium heeft Lars van der Haar het seizoen afgesloten. De pitbull uit Woudenberg zoals hij door de Belgen liefkozend wordt genoemd, verloor in een koud Oostmalle de sprint om de derde plaats van zijn landgenoot David van der Poel. Die zag zijn jongere broer Mathieu zijn 32ste zege van het seizoen boeken, een absoluut record.

Het was een fantastische winter voor de zoon van Adrie van der Poel, begenadigd crosser en wegrenner in klassieker, en de kleinzoon van Raymond Poulidor, bijgenaamd de ‘eeuwige tweede’. Alleen ontbrak de slagroom op de taart. Van der Poel miste de topvorm in de belangrijkste wedstrijd van het jaar, het WK in Valkenburg, maar misschien bezweek hij wel onder de immense druk die op zijn ranke schouders rustte. In de traditionele Sluitingsprijs in Oostmalle keek hij het even aan en gaf vervolgens gas. Niemand die in zijn buurt kon blijven.

Van der Haar deed wel zijn best op de zanderige ondergrond. Met een vinnige pedaalslag dook hij als tweede het veld in en hield voortdurend zicht op een podiumplaats. Maar zijn koersen was een beetje wisselvallig, zoals zijn hele seizoen. Hij was de winterperiode sterk begonnen, klopte Van der Poel zelfs in de wereldbekerwedstrijd in Ronse maar begon in december te kwakkelen. Valpartijen zorgden voor een gekwetst lichaam en daar kwam ook nog eens een virus bovenop, waardoor zijn krachten afnamen. Hij kon zich niet meer mengen aan het front en de vijfde plaats op het WK was het maximaal haalbare.

De cross in Oostmalle bezorgde de 26-jarige renner van Telenet Fidea toch nog een lekker gevoel. ‘Want eindelijk kon ik weer eens meedoen voor het podium, ook al verloor ik dan de sprint van een sterke David van der Poel.’