Het beste van Utrecht door de jaren heen

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

De blikvangers van het Utrechtse voetbal na de oorlog komen allemaal voor in onderstaande opstellingen. De ploegen kwamen ofwel zo in het veld, ofwel zijn samengesteld door de lezers of de redactie van het zelfstandige Utrechts Nieuwsblad, ofwel zijn geformeerd door de schrijver van dit verhaal. Het beste van FC Utrecht door de jaren heen.

25 juni 1953: Utrechts elftal – Pro Patria 4-3 Doel: Theo Mosterd (’t Gooi). Achter: Joop van Basten (DOS), Martin Okhuijsen (Velox). Midden: Simon Sleeking (HVC), Toon Westbroek (DOS), Henk Temming (DOS). Voor: Luiten (DOS), Jansen van ’t Land (UVV), Dirk Lammers (DOS), Wim de Jongh (Elinkwijk), Louis van den Bogert (DOS).
In 1950 speelt het Utrechts elftal tegen de profs van Como. Het wordt 9-2 voor de Italianen. De 16.000 toeschouwers in stadion Galgenwaard zijn lyrisch over het spel van de gasten. Het smaakt naar meer. Pro Patria blijkt niet van hetzelfde niveau. Het beste wat de provincie Utrecht heeft te bieden wint met 4-3 met treffers van Sleeking, De Jongh, Jansen van ’t Land en Temming. Van deze selectie spelen Cor Luiten en Louis van den Bogert in het Nederlands elftal.

 

17 oktober 1962: Utrechts elftal in Berlijn tegen Tasmania voor de Jaarbeursstedenbeker Doel: Nico van Zoghel (DOS). Achter: Martin Okhuijsen (DOS), Humphrey Mijnals (Elinkwijk), George Liptak (DOS) . Midden: Joop Jochems (Velox), Leen Morelisse (Velox), Jozef Siahaya (Elinkwijk), Wim van Arnhem (Velox). Voor: Cor Luiten (DOS), Ton van der Linden (DOS), Frans Geurtsen (Velox). De stad Utrecht schrijft zich in voor de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA-cup en Europa League.
In het elftal spelers van de drie betaalde clubs DOS (eredivisie), Elinkwijk en Velox (beide eerste divisie). Voor de 20-jarige Frans Geurtsen is het een belevenis. ‘Mijn eerste vliegreis, geweldig vond ik dat. De pas gebouwde muur, het prikkeldraad, de kruisen van omgekomen vluchtelingen, de schoten in de nacht. Indrukwekkend. Mijn eerste bezoek aan een nachtclub, voor het eerst zag ik een striptease, ik was nog een groentje. En dan de prijs van een biertje, je schrok je de klere.’
In het  Olympisch stadion van Berlijn is plaats voor 94.000 toeschouwers, deze avond zijn er slechts 6000. Ze zien een gevecht op leven en dood. De Deense arbiter Hansen noemt het de onprettigste wedstrijd uit zijn loopbaan. Een Amerikaanse militair op de tribune zegt: ‘Just like American Football.’
Het Utrechts elftal wint met 2-1 dankzij doelpunten van Cor Luiten en Ton van der Linden. De thuiswedstrijd is met 3-2 gewonnen. Inde tweede ronde zijn de profs van Hibernian FC (Edinburgh) te sterk. De volgende jaren blijft Utrecht zich inschrijven voor de Jaarbeursbeker. Niet met een Utrechts elftal maar met DOS als vertegenwoordiger.

 

15 juni 1970: FC Utrecht, samengesteld uit spelers van DOS, Elinkwijk en Velox door lezers van het Utrechts Nieuwsblad Doel: Henk van Ledden (DOS). Achter: Cor Hildebrand (DOS), Gerrit Langerak (Velox), Ed van Stijn (DOS), Piet van Oudenallen (DOS). Midden: Ries Coté (Elinkwijk), Leen van der Merkt (Elinkwijk), Marco Cabo (Velox), Ton Nieuwenhuys (DOS), John Steen Olsen (DOS). Voor:  Jan Groenendijk (Elinkwijk).
Op 16 augustus speelt FC Utrecht in de Rotterdamse Kuip zijn eerste wedstrijd. Hoofdtrainer Bert Jacobs volgt de keuze van de lezers in grote lijnen. Op doel kiest hij voor Joop Lelieveld. In de achterhoede neemt aankoop Co Adriaanse de plaats in van Gerrit Langerak. Op het middenveld moeten Ries Coté en Leen van der Merkt nog even geduld hebben. Hun voormalige ploeggenoten Jan Blaauw en Dick Teunissen krijgen de voorkeur. Van der Merkt komt in Rotterdam wel als invaller binnen de lijnen.

 

1 juli 1986: Utrechts elftal in de gouden periode van het Utrechtse voetbal Doel:  Hans van Breukelen (PSV) . Achter: Mark Verkuijl

opstelling

(FC Groningen), Ronald Spelbos (Ajax), Ton Du Chatinier (FC Utrecht), Herman Verrips (FC Utrecht). Midden: Gerald Vanenburg (Ajax), Jan Wouters (FC Utrecht), Ton de Kruyk (FC Utrecht). Voor:  Marco van Basten (Ajax), John van Loen (FC Utrecht), Rob de Wit (Ajax). Nee, dit elftal speelt jammer genoeg nooit samen als Utrechts elftal, wel bijna als Nederlands elftal. In het seizoen 1985 – 1986 worden zeven in de stad Utrecht geboren spelers door bondscoach Kees Rijversopgesteld in Oranje. De tijd dat de beste voetballers uit de stad ook in Utrecht spelen, is voorbij. Spijtig, want met de internationals en verder Mark Verkuijl, Ton Du Chatinier, Herman Verrips en Ton de Kruykdoe je mee om de landstitel.

 

1 juli 1995: FC Utrecht, het beste van 25 jaar, samengesteld door lezers van het Utrechts Nieuwsblad Doel: Hans van Breukelen. Achter: Ferdi Vierklau, Joop Wildbret, Johan de Kock, Erik van der Meer. Midden: Jan Wouters, Edwin Gorter, Willem van Hanegem. Voor:  Eric Willaarts, Leo van Veen, Rob de Wit.

 

10 JAAR LATER

1 juli 2005: FC Utrecht, het beste van 35 jaar, samengesteld door de sportredactie van het Utrechts Nieuwsblad. Doel: Hans van Breukelen. Achter: Ferdi Vierklau, Joop Wildbret, Johan de Kock, Pascal Bosschaart. Midden: Jan Wouters, Jean-Paul de Jong. Voor: Dirk Kuijt, Leo van Veen, Michael Mols, Rob de Wit. Erik van der Meer heeft in 2005 zijn plaats moeten afstaan aan Pascal Bosschaart. Eendagsvlieg Edwin Gorter is vervangen door Jean-Paul de Jong . Willem van Hanegem – 54 wedstrijden voor de FC – en Erik Willaarts zijn door de keuzeheren ingewisseld voor Dirk Kuijt en Michael Mols. Wie houdt zijn plaats als de Utrechtse Sportkrant in 2020 bij het 50-jarige bestaan van FC Utrecht de lezers vraagt het sterkste elftal samen te stellen?

 

29 november 2007: Utrechts elftal van Ton van der Linden Doel: Hans van Breukelen. Achter: Herman Verrips, Hans Kraay, Ton Du

opstelling

Chatinier, Martin Ockhuijsen. Midden: Wesley Sneijder, Jan Wouters, Willem van Hanegem. Voor: Frans Geurtsen, Marco van Basten, Rob de Wit. Op 75-jarige leeftijd stelt Ton van der Linden op verzoek het beste Utrechtse elftal aller tijden samen. De 24-voudige internationaal is wel zo bescheiden dat hij zichzelf niet opstelt, maar natuurlijk hoort de maker van 208 doelpunten in de eredivisie er wel bij. Willem van Hanegem is in Utrecht opgegroeid maar in Breskens geboren. Met Ton van der Linden op zijn plaats zijn het elf kinderen van de stad.

 

28 oktober 2016: Utrechts Provinciaal elftal nu, met club en geboorteplaats Doel: Michel Vorm (Tottenham Hotspur, IJsselstein). Achter: Sean Klaiber (FC Utrecht, Nieuwegein), Ridgeciano Haps (AZ, Utrecht). Midden: RiechedlyBazoer (Ajax, Utrecht) , Wesley Sneijder (Galatasaray, Utrecht), Ibrahim Afellay (Stoke City, Utrecht), Bart Ramselaar (PSV, Amersfoort), Marco van Ginkel (Chelsea, Amersfoort) Voor: Ismaïl Aissati (Alanyaspor, Utrecht), Ricky van Wolfsinkel (Vitesse, Woudenberg), Youness Mokhtar (PEC Zwolle, Utrecht).

Een elftal met spelers actief in de eredivisie en in buitenlandse competities en geboren in de stad of provincie. In het verleden heeft FC Utrecht de belofte te knagen aan de posities van Ajax, Feyenoord en PSV niet waargemaakt. Met deze elf zou het kunnen lukken.

Zijn het ook uw keuzes of hebben andere spelers in stad of regio uw voorkeur? Laat het ons weten: redactie@utrechtsesportkrant.nl