Bewegen in de ruimste zin van het woord bij Siberia

Schaatsen Utrechtse sportverenigingen Redactie Utrechtse Sportkrant

Siberia is een betrekkelijk nieuw gezicht onder de Utrechtse sportclubs. Na een aanloopperiode van twee jaar, waarin de initiatiefnemers met succes probeerden voldoende fondsen bij elkaar te krijgen, gingen in november 2015 de eerste activiteiten van start.

Doel is om op een laagdrempelige manier bewoners van vooral Overvecht aan het bewegen te krijgen. ‘En dan bij voorkeur niet in de competitieve piramidestructuur die bij reguliere clubs de standaard is,’ legt Robbert van Vliet van Siberia uit, ‘maar gewoon omdat het leuk is’.

De club – feitelijk tien hobbyisten die via hun netwerk weer met tientallen anderen, die bijspringen, verbonden zijn –  vult dat op een flexibele manier in. Bij de minste of geringste nachtvorst kan Siberia een ijsbaan op natuurijs inrichten, op de vaste locatie in het Noorderpark of desgewenst ergens anders. De plannen voor de winter liegen er niet om; op de rol staan onder meer een prestatietocht met stempelkaart en medaille, curling, mini-ijshockey, en schaatswedstrijden voor specifieke doelgroepen zoals studenten, scholieren en grootouders met kleinkinderen.

Maar natuurijs ligt er natuurlijk vaker niet dan wel, erkent Van Vliet. ‘We doen dan ook eigenlijk meer buiten dan op het ijs. In de zomermaanden hebben we een ‘obstacle run’ gehad, waarbij de deelnemers een baan met allerlei hindernissen over gejaagd werden en  een zomeravond-skatetocht door de polders rond Tienhoven en langs de Maarsseveense Plassen. Al hadden we die avond helaas een beetje pech met het weer.’

Veel van de activiteiten van Siberia voor de jeugd bevinden zich op het snijvlak van sport en scouting.  Van Vliet: ‘Dan gaan kinderen met boswachters op pad en leren ze veel over de natuur, maar zijn ze ook constant in beweging. Door in bomen te klimmen en slootje te springen bijvoorbeeld.’

Met een wandeling met na afloop een kop snert en een schaatsmiddag op de Vechtsebanen luidde de club tijdens de herfstvakantie de komst van Koning Winter in. En nu maar hopen op de eerste nachtvorst.

Is dit jouw club en wil je het artikel in de papieren krant geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Deel de krant!

Meer informatie www.ijsclubsiberia.nl