Laatste dag Atletiekfeest in Utrecht

Atletiek Redactie

Op de laatste dag van de ASICS NK Atletiek stonden finales gepland en was het ook de slotdag van beide meerkampen. Het werd de dag van de eerdere kampioenen. Melissa Boekelman behaalde haar 'tweede ster' door voor de twintigste keer goud te winnen bij kogelstoten en pakten Churandy Martina en Jamile Samuel beiden de sprintdubbel.

Het gebeurt niet iedere dag dat vier Nederlandse vrouwen die in dezelfde wedstrijd hun speer over 50 meter heen werpen. Toch gebeurde het vandaag in Utrecht. Lisanne Schol (AV Lycurgus Krommenie) haalde in de eerste poging al behoorlijk uit en stuurde haar speer naar 52.94m. Nadine Broersen (AV Sprint Breda) had er 4 pogingen voor nodig om deze afstand ook te slechten en nam de leiding met 53.63m. Alleen zij zelf verbeterde deze afstand in de laatste poging (54.43m). Danien ten Berge (EAC De Sperwers Emmen) kwam nog in haar laatste poging tot 53.21m, een verbetering van haar PR met bijna 5 meter. Emma Oosterwegel (AV Daventria) werd hierdoor naar de 4e plaats verwezen. Ze herhaalde haar beste afstand van 51.07m uit haar eerste poging nog wel, maar het was niet genoeg om Schol van het brons te houden.

 

 

200m mannen

Het veld op de 200m voor de mannen had niet veel sterker kunnen zijn. Met Liemarvin Bonevacia, Hensley Paulina, Christoph Garia, Taymir Burnet, Churandy Martina (allen Rotterdam Atletiek) en Solomon Bockarie (ARV Ilion Zoetermeer) waren er maar liefst 6 favorieten voor de titel. Na de bocht leek Solomon Bockarie de titel te gaan pakken, maar inhoud gaf toch de doorslag. In de laatste 50 meter sloegen Churandy Martina en Liemarvin Bonevacia toe en pakten goud en zilver. Solomon Bockarie bleef de rest van de deelnemers nog wel voor en kreeg het brons omgehangen.

 

Hinkstap mannen

Fabian Florant (Haag Atletiek) is al jaren dominant op dit onderdeel, maar de concurrentie kruipt ieder jaar dichterbij. In de eerste poging zette hij direct 15.11m neer, gevolgd door 15.19m en 15.24m. In de derde poging kwam er een antwoord van Joshua Record (AV 1923 Amsterdam) met 15.10m. Verder kwam hij echter niet, wat Fabian Florant in staat stelde de laatste poging over te slaan in verband met zijn blessure aan de quadriceps. Tarik Tahiri (Rotterdam Atletiek) nam na 6 pogingen de derde plaats in.

 

200m vrouwen

Waar Churandy Martina de sprintdubbel bij de mannen pakte, deed Jamile Samuel (Phanos Amsterdam) dit bij de vrouwen. Zij leidde overtuigend van start tot finish. Achter haar bleef het lang spannend, maar ging het zilver naar Tasa Jiya (AV Lycurgus Krommenie). De kampioene van vorig jaar, Tessa van Schagen (Leiden Atletiek), moest dit jaar genoegen nemen met het brons. Vanwege de tegenwind zat er voor Jiya en van Schagen geen EK-limiet in.

 

 

100m horden vrouwen

De 100m horden-finale voor de vrouwen was vooral een strijd van de specialiste tegen de meerkampsters. Eefje Boons (AV Daventria Deventer) liep al bijna de EK-limiet en was op papier vruit de snelste. Anouk Vetter (AV Sprint Breda) is natuurlijk meerkampster en was de grootste uitdager van Boons. Toch kon zij niet veel uitrichten tegen de 13.27 van Boons, die het goud pakte. Achter dit duo snelde Chanté Samuel (Phanos Amsterdam) naar de derde plek.

 

 

Kogelstoten vrouwen

Melissa Boekelman (Prins Hendrik Vught) ging vandaag op voor haar “tweede ster”. Zij kon namelijk voor de 20e keer kampioen bij de senioren worden. Met een eerste worp van 18.34m maakte zij de wedstrijd onmiddellijk morsdood. Spannend werd het echter wel om de tweede positie. Jessica Schilder (AV Hera Heerhugowaard), Jorinde van Klinken (Groningen Atletiek) en Benthe König (Ciko ’66 Arnhem) wisselden veelvuldig van positie achter Boekelman. Uiteindelijk werden Schilder en van Klinken 2e en 3e.

 

 

110m horden mannen

Het verhaal van de 110m horden was de tegenwind. Titelverdediger Koen Smet (Phanos Amsterdam) twitterde deze week dat hij het liefst met wind mee zou starten, al zou dat betekenen dat de finale aan de andere kant van de baan werd gelopen. Dit bleek niet mogelijk en mede hierdoor was hij de enige man onder de 14 seconden. Liam van der Schaaf (ook Phanos) en Job Beintama (AV Trias Heiloo) completeerden het podium.

 

Hoogspringen mannen

De hoogte van 2.05m bleek een heuse scherprechter te zijn. Het complete veld op 3 atleten na sneuvelde op deze hoogte. Sven van Merode (Spado Bergen op Zoom) en Marius Wouters (Hellas Utrecht) wisselde de leidende positie op verschillende hoogtes af tot 2.11m. Dit was namelijk de hoogte dat Douwe Amels (ARV Ilion Zoetermeer) zich met de wedstrijd ging bemoeien. Na foutloze sprongen over 2.14m, 2.17m en 2.20m kon de titel hem niet meer ontgaan.

 

800m mannen

De kampioen van vorig jaar, Thijmen Kupers, deed niet mee in de finale en dus kwam er dit jaar een nieuwe kampioen. Drie van zijn teamgenoten van Team 4Mijl zaten in de finale en zij kwam gebroederlijk naast elkaar bij de bel. In het verdere verloop speelden zij echter geen grote rol. Jurgen Wielart (AV Haarlem) nam de kop over en won met speels gemak zijn eerste Nederlandse titel. Maarten Plaum (AV Unitas Sittard) en Kevin Viezee (AAC Amsterdam) passeerden de lijn als 2e en als derde.

 

 

1500m vrouwen

De regerend kampioene op de 1500m, Sanne Wolters-Verstegen (Rotterdam Atletiek), nam het op dit onderdeel op tegen de kersverse Nederlands kampioene op de 800 meter, Britt Ummels (AV Unitas Sittard). In de finale bleek de snelheid van Wolters-Verstegen te veel te zijn voor Ummels. Lotte Krause (AKU Uithoorn), indoor ook al goed voor brons, werd opnieuw derde.

 

 

Speerwerpen mannen

Daan Meyer (AV ’34 Apeldoorn) zette direct de toon met 75.41m en 75.40m in 2 van zijn eerste 3 pogingen. Lars Timmerman (Prins Hendrik Vught) antwoordde in poging 4 met 76.89m en claimde hiermee de Nederlandse titel. Achter deze 2 wierp ook Jurriaan Wouters (Hellas Utrecht) over de 70 meter. Dit leverde de thuisatleet een bronzen medaille op.

 

 

Verspringen vrouwen

Gisteren werd de kwalificatie overtuigend gewonnen door Carlijn ter Laak (AC TION Enschede). Zij ging als enige over de directe kwalificatie-eis heen. Als er nog geen rekening met haar gehouden werd, dan bracht haar 6.36m in haar 2e poging daar wel verandering in. Zij nam hiermee de leiding over van Kika van Bergen en Henegouwen (Phanos Amsterdam), die met 6.11m derde werd. Het zilver was voor Tara Yoro van AV 1923 Amsterdam, die 6.18m neerzette.

 

Zevenkamp vrouwen

Marije Esselink (AVA ’70 Aalten) sloot de eerste dag af als de leidster in de wedstrijd. De juniorenkampioene heeft zich echter al geplaatst voor de WK U20 in Tampere en besloot zich voor deze wedstrijd te sparen. De beide zusjes van der Wiel (AV Sprint Breda) grepen hierop hun kans en namen de leiding in de wedstrijd over na een goed verspringonderdeel. Myke werd kampioen voor haar zusje Anne. In de eindsprint van de afsluitende 800m stelde Melissa de Haan (AV ’34 Apeldoorn) het brons veilig.

 

Tienkamp mannen

Als snel was het duidelijk dat er maar één man aanspraak kon maken op de titel: Rik Taam (AV Zaanland Zaandam). Zeker nadat zijn grootste concurrent Rody de Wolff (AV Horror Sneek) uitviel. Het werd nog even spannend op polsstokhoogspringen, omdat Taam pas in de derde poging over zijn aanvangshoogte ging. Nout Wardenburg (AV ’34 Apeldoorn) stelde met een sterke 1500m de zilveren medaille veilig, voor Paul Groen (GAC Hilversum).

 

400m vrouwen

De 200 meter mannen was sterk bezet, maar wat te denken van de 400m voor de vrouwen. Madiea Ghafoor, Nicky van Leuveren (beiden Phanos) en de zusjes de Witte (Av Trias Heiloo) waren 2 geleden alle vier van de partij tijdens de EK Atletiek. Zoals altijd knalde Ghafoor uit de startblokken. Bij het uitkomen van de eerste bocht had ze Laura de Witte in de baan boven haar al bijgehaald en had ze een straatlengte voorsprong. De zusjes de Witte delen hun race normaal echter anders in. Lisanne de Witte kwam op de laatste rechte lijn nog dichtbij, maar de titel ging naar Ghafoor. Laura de Witte snelde naar plek 3.

 

 

400m mannen

Het laatste onderdeel van de dag was een prooi voor Tony van Diepen (Haag Atletiek) in 46.91. Hij zag onderweg clubgenoot Terrence Agard uitvallen met een hamstringblessure. AA Drink Talent Jochem Dobber (AV Suomi Santpoort) draaide de buitenbocht bijna met hem mee en finishte als tweede. Mathijs Dirks (Leiden Atletiek) nam de laatste medaille van 2018 mee naar huis.

 

Bron: AtletiekUnie