Bijna dagelijks rollen over de tatami

Judo Roberto Cancian

Vanaf haar vijfde jaar rolt en valt de 15-jarige Esmé Scherrenberg al over en op de judomat. Haar ultieme droom is om Nederlands kampioen worden. ‘Vorig jaar werd ik als 14-jarige derde in mijn eerste jaar uitkomend in de leeftijdsklasse -18. Het jaar daarvoor werd ik tweede in mijn laatste jaar -15. Sowieso wil ik iedere dag beter worden’, zegt de scholiere uit Vianen.

Esme Scherrenburg

Tien jaar terug vond ze het best spannend toen ze voor het eerst de judomat opstapte. ‘Mijn broer zat al op judo en ik ben een keer met hem mee gegaan om te kijken of ik het leuk vond. Ik merkte dat ik het spannend vond, daar had ik last van. Niet veel later ben ik gestopt om het twee jaar later, toen ik zeven jaar was, weer op te pakken. Ik begon het toch te missen. Mijn broer is uiteindelijk twee jaar later gestopt.’

Esmé Scherrenberg ging door. Ze kan van alles kwijt in haar sport. ‘Wanneer je boos bent, dan kan je je frustratie kwijt en wanneer je verdrietig bent, kan je met iets leuks bezig zijn zodat je afleiding hebt. Tenslotte geniet je van de judosport op het moment dat je blij bent’, vat ze het samen.

 

Kracht en energie

In een gemiddelde week is Esmé Scherrenberg vijf tot zes keer met haar sport bezig. ‘Maandag ben ik anderhalf uur op het Regionale Training Centra (RTC) in Leusden, dinsdag is er één uur krachttraining bij Iron House in Utrecht en op woensdag train ik twee uur in de Utrechtse wijk Tuindorp. Op donderdag volgt er een training van vijf kwartier in Lunetten bij Top Judo Utrecht of ben ik in het National Trainings Centre Papendal in Arnhem waarna ik op vrijdag nog een training heb in Lunetten.’

 

‘Het lijkt me vet om een prijs te

winnen in de Europa Cup’

 

Wanneer Esmé op zaterdag geen wedstrijd heeft, dan traint ze die dag ook nog bij haar eigen club. Kortom, het is een volle week aangezien ze ook nog gewoon op school zit. ‘Ik zit nu in de derde klas van het Oosterlicht in Vianen. Een topportvriendelijke school zodat er best veel valt te regelen. Het scheelt ook dat ik een topsportstatus van de JBN heb waardoor ik bijvoorbeeld in het geval van een trainingsstage vrij van school krijg. Ik zorg ervoor dat ik goede cijfers haal, op die manier is het ook makkelijker om vrij te krijgen. Wanneer ik lessen mis, kan ik altijd voor mijn vragen over de gemiste lesstof terecht bij mijn topsportcoördinator. Zij helpt mij heel goed. Zelf zorg ik er voor dat ik alles op tijd klaar heb. Vanuit school maak ik altijd mijn huiswerk, daarna is het eten en meteen trainen.’

Het gebeurt vaak dat Esmé onderweg in de auto haar huiswerk maakt. ‘Gelukkig ben ik niet wagenziek want ik breng veel tijd door in de auto. Dan maak ik mijn huiswerk of leer ik.’ Door haar drukke school- en sportleven kan ze niet vaak met vriendinnen afspreken. ‘Tijdens de normale schoolweken heb ik daar weinig tijd voor, maar in de vakanties haal ik dat ruimschoots in.’

 

Nederlands kampioen

Wanneer Esmé gevraagd wordt naar haar ultieme droom in de sport, dan hoeft ze niet lang na te denken. ‘Ik wil heel graag Nederlands kampioen worden. Ook lijkt het me vet om voor mijn achttiende jaar een prijs te winnen bij een Europa Cup-wedstrijd. Wat er verder komt, dat zie ik dan wel weer.’

Die Europese wedstrijden vindt ze mooi. ‘In maart van dit jaar deed ik in Duitsland mee aan de Thüringen Cup. Een toernooi waar ik aan mocht deelnemen omdat ik goede resultaten op de meetmomenten had behaald. Boven verwachting heb ik daar twee partijen gewonnen waarna ik uiteindelijk zevende werd. Doordat ik weet dat er nog meer in zit, weet ik waarvoor ik hard train.’

Haar meest bijzondere toernooi vindt ze toch de Nederlands kampioenschappen -15. ‘De finale was de laatste partij van de avond. ‘Mijn tegenstander en ik waren nog de enigen die op de mat stonden. Iedereen stond er omheen te supporten, zelfs de scheidsrechters stonden te kijken. De partij duurde maar liefst vijftien minuten’, lacht ze.

In haar vrije tijd mag Esmé graag wat leuks doen met haar vriendinnen. ‘Samen afspreken of winkelen is leuk maar ook koken is een hobby van me. Ook raad ik anderen aan, vooral jonge kinderen, om eens een kijkje te nemen bij de judoschool. Doe een keer mee. Judo is veel leuker dan je denkt, bovendien leer je er heel veel van.’