Bijzondere Madrid Challenge voor Van Vleuten en Wiebes

Wielrennen Redactie

Voor een sprintster en een klassementsrenster heeft de laatste vrouwenkoers van het korte wielerseizoen een bijzonder tintje. Lorena Wiebes aast op de slotdag van de Vuelta op succes in Madrid, terwijl Annemiek van Vleuten die dag een vijfjarig verblijf bij Mitchelton-Scott afsluit. Ook zij zal willen scoren in de driedaagse Madrid Challenge. Overigens reizen niet alle toppers af naar Spanje. Zo ontbreekt wereldkampioene Anna van der Breggen.

Haar ploeg Boels-Dolmans heeft besloten niet naar Madrid te gaan met het oog op de gezondheidssituatie. In heel Spanje geldt vanwege het coronavirus de noodtoestand. Andere WorldTour-ploegen willen zich echter het toetje in de periferie van de Vuelta niet ontzeggen. Zondag eindigt in Madrid de Ronde van Spanje weliswaar zonder publiek maar wel omgeven door gigantisch veel publiciteit. De vrouwen rijden dan rondjes door de Spaanse hoofdstad. De kans is groot dat de koers eindigt met een massasprint en Team Sunweb zet alle geld op Wiebes, een van de snelste vrouwen ter wereld. De 21-jarige Mijdrechtse heeft nog niet veel kunnen laten zien in het tenue van haar nieuwe ploeg, waar ze sinds 1 juni onder contract staat. Wel won ze de Driedaagse Brugge – De Panne nadat Jolien d’Hoore gedeclasseerd werd.

Van Vleuten zal zich richten  op de eerste twee etappes. Vrijdag is er een rit van ruim 80 kilometer van Toledo naar Escalona met in de finale een pittige klim. Een dag later is er een tijdit van nog geen 10 kilometer. Van Vleuten zal haar periode bij de Australische equipe waar ze alle vrijheid kreeg in stijl willen afsluiten. Bovendien rijdt ze volgend seizoen voor het Spaanse Movistar en zonder twijfel zal ze meteen een visitekaartje willen afgeven bij het Spaanse publiek.

 

Ellen van Dijk

Ook Ellen van Dijk rijdt in Spanje, maar niet voor het laatst bij haar huidige ploeg Trek-Segafredo. Het contract van de 33-jarige Woerdense is met twee seizoenen verlengd. Tijdritspecialist Van Dijk, die tweede werd op het EK en derde op het WK, voelt zich thuis bij de Amerikaanse topploeg, die ook de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Engelse Lizzie Deignan langer aan zich wist te binden.