Biljarter Ben Derks superieur in 2e Henk van de Bosch Memorial

Snooker/Biljart/Pool Redactie Utrechtse Sportkrant

Ben Derks (61) uit Montfoort is de terechte winnaar geworden van de 2e Henk van de Bosch Memorial, een biljarttoernooi met veel deelnemers uit de regio Utrecht. In de finale versloeg hij Ted Vermeulen met duidelijke cijfers. Het toernooi was de seizoensopening van de Utrechtse vereniging De Windhoek.

Derks, die speelt voor biljartvereniging De Plaats in Montfoort, was het hele toernooi superieur. Als een roofdier wierp hij zich op iedere tegenstander. In principe waren al zijn tegenstanders kansloos, maar halverwege de partijen liet Derks even de teugels vieren om op het ‘moment supreme’ toe te slaan. In een op alle dagen goed bezocht toernooi speelden zaterdag de acht overgebleven spelers de kwart- en halve finale, alsmede de eindstrijd.

Tijdens de eerste en tweede ronde was al een aantal prominenten geëlimineerd. Zo boog John van Essen in de eerste ronde voor de latere finalist Ted Vermeulen, moest Rens Hoeba zijn meerdere erkennen in John van Laaren uit Maarssen, moest Ameronger Puck van Aert Ron Dix Sr feliciteren en wist favoriet Gijs van Rijn uit Hilversum niet te winnen van Andre Vermeulen uit Driebergen die tot de halve finale reikte.

In de kwartfinale werd door het publiek met name uitgekeken naar de partij tussen Ben Derks en Jos Kriekaard uit Amersfoort, maar ook Kriekaard kon geen potten breken tegen een ontketende Derks. Vermeulen won verrassend van Perry Timmers en bereikte daarmee de finale. De winnaar van de vorige editie, Peter Dix, was in de halve finale geen partij voor Derks.

Ook in de finale liet Derks zijn tegenstander spartelen, maar gaf op tijd weer gas. Na de prijsuitreiking vroeg de winnaar even het woord. Hij gebruikte de gelegenheid niet om de organisatie te bedanken, zoals bijna altijd het geval is, maar voor een mooi gedenkwoord aan Henk van den Bosch en droeg de toernooizege op aan de naamgever van het evenement.