Biografie Wesley Sneijder: van straatschoffie tot topvoetballer

Sportboek en -film recensie Voetbal Redactie

‘Hij heeft woede in zijn lijf.’ David Endt, voormalig perschef van Ajax, geeft een rake typering van Wesley Sneijder in de biografie van Maarten Bax. Altijd heeft de Utrechter moeten knokken tegen vooroordelen. Hij was te klein voor de absolute top, te temperamentvol, te fanatiek, te eigenzinnig. Sommige van die eigenschappen kun je ook positief uitleggen.

Dat is ook de draai die Sneijder er zelf aan gaf. Waar hij ook speelde, bij Ajax, Real Madrid, Inter Milaan, Galatasaray of in zijn nadagen bij Al-Gharafa, hij ontpopte zich tot de leider in het veld en wist altijd het publiek voor zich winnen. Al was dat in de woestijn van Doha op een hand te tellen.

Het aantal prijzen dat hij vergaarde is gigantisch. Ook is Sneijder met 134 caps – inclusief een verloren WK-finale – recordinternational. Het kwam hem overigens in zijn laatste wedstrijden in het oranje shirt op kritiek te staan omdat hij op gekunstelde wijze vooral met dat record bezig zou zijn. ‘Al durf ik hem niet van luiheid te beschuldigen’, voegde tv-analist en voormalig profvoetballer Wim Kieft er aan toe.

 

Jaloezie

Jaloezie was er al vroeg. Toen hij in een bolide, gekocht van de centjes van zijn eerste profcontract, door zijn oude wijk Ondiep reed, was de reactie ‘die Sneijder had het maar hoog in zijn bol.’

Ook werd hem door de harde kern van de FC Utrecht-supporters kwalijk genomen dat hij al op heel jonge leeftijd naar Ajax ging, de aartsvijand. Ze verloren daarbij uit het oog dat het hun eigen club destijds aan een volwaardige jeugdopleiding ontbrak. De moeizame relatie met zijn geboortestad kreeg jaren later een positieve injectie door de bloemen die Sneijder legde na het overlijden van David di Tommaso.

Een enorme traptechniek en grote balvaardigheid. Zowel rechts- als linksbenig doordat hij als kleuter al continu met voetbal bezig was. Het glasbedrijf had een goede klant aan de familie Sneijder.

Wat de tuinkabouter, zoals de ‘heren’ van het tv-programma Veronica Inside hem denigrerend noemden, daadwerkelijk aan de top bracht, was zijn ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’, zijn enorme wil om te slagen. Ook op het privévlak. Zijn, inmiddels gestrande, huwelijk met tv-persoonlijkheid Yolanthe Cabauw bracht hem aan de top van de glamourwereld en een dankbaar object voor roddelbladen.

Toch verloochende Wesley Sneijder nooit zijn afkomst, getuige ook het Cruyff Court tegenover het sportpark van DHSC – waarin zijn club DOS is opgegaan – dat zijn naam draagt.

Het boek van Bax is smullen voor voetbalsupporters die alle successen willen lezen van hun idool. Hij beschrijft minutieus de loopbaan van het Utrechtse straatschoffie, daarbij puttend uit vele kranten en tijdschriften. Sneijder wilde zelf niet meewerken. Onlangs werd duidelijk waarom: de voetballer gaat met Kees Jansma werken aan een autobiografie.

Bax, al tientallen jaren sportjournalist en onder meer de auteur van De Boertjes (Frank en Ronald), schrijft soepel. Toch maakt de opsomming van doelpunten, gewonnen en verloren ‘krakers’, bekers, landstitels en andere prijzen zoals in 2010 met Inter de Champions League, het boek ook eendimensionaal.

Een emotionele gebeurtenis wordt niet verder uitgediept. Het is voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Ergens hoop je bij een ongeautoriseerde versie op pikante details uit de privésfeer zoals het levensverhaal van een rockster soms voor rode oortjes zorgt. Er wordt wel gewag gemaakt van een paar uitspattingen, maar Bax houdt het heel netjes.

Maar misschien is er wel niet veel meer. Want, zoals zijn oudere broer Jeffrey die het ook tot de jeugdopleiding van Ajax schopte, het verwoordde: ’In mijn geval hield het niet op bij kattenkwaad. Kleine criminaliteit, hou het daar maar op. Wesley hield zich daar verre van.’

 


Wesley Sneijder – De biografie
Auteur Maarten Bax (m.m.v. René van Dam)
Uitgever Eye4Sports
Paperback, 288 pagina’s
EUR 20