Bittere herinnering aan de eerste Ajax-FC Utrecht

Voetbal Hans van Echtelt

'Toevallig bladerde ik deze week in het eerste FC Utrecht-jaarboek dat ik in 1970 schreef samen met collega Ad van Liempt. Ik kwam daarin het verslag tegen van het duel tussen Ajax en FC Utrecht op zondag 13 september waarin de Domstedelijke fusieclub bij rust al tegen een 5-0-achterstand aankeek.' Hans van Echtelt constateert dat vanavond in De Arena hetzelfde scenario zich ontvouwde waar voormalig teamgenoot Zakaria Labyad met een onvervalste hattrick de grote plaaggeest was voor de kwetsbaar ogende defensie van FC Utrecht.

Destijds op 13 december 1970 was het Johan Cruijff die voor rust eveneens met drie goals als scherprechter fungeerde. Uiteindelijk werd het toen 7-1 en die uitslag bleef FC Utrecht vanavond in Amsterdam bespaard. Met een fraaie treffer van Otmar Boussaid werd  5-1 als eindstand bepaald maar de herinnering aan de nogal desastreuze eerste helft werd daarmee niet weggenomen.

Er was nog een groot verschil met 1970. Toen gingen liefst 7000 Utrechtse fans mee naar Amsterdam om de Domstedelijke formatie energiek aan te moedigen. Vanavond zat er links en rechts een verdwaalde Ajax-supporter te kijken naar het voetbalgebeuren, hoofdzakelijk op ’corona-afstand’.

Beeld uit FC Utrecht-Ajax in het eerste seizoen van de fusieclub. Johan Cruijff legt Co Adriaanse (nr 2) in de luren, rechts kijkt Ries Coté bezorgd toe. Foto: archief

 

Broeikas

Achteraf zullen weinig FC-fans het betreurd hebben, dat ze niet naar De ‘broeikas’ van De Arena mochten afreizen. Zo bleef hen de desastreuze eerste helft bespaard waarin FC Utrecht van het kastje naar de muur werd gestuurd.

Het pleit voor John van de Brom dat hij zich na afloop niet verschuilde achter goedkope excuses zoals het ontbreken van vaste waarden als Maher, Van der Streek en Van Overeem. Maar de coach moest toegeven dat het niveau van zijn ploeg in de eerste helft zorgwekkend was geweest. ‘Al wil ik ook weer niet te veel belang hechten aan de uitslag’, voegde hij er aan toe. Of de FC-fans die vanavond naar de beelden hebben gekeken daar hetzelfde over denken, is de grote vraag.