‘Bizar en uniek jaar’ voor waterpolokeepster

Waterpolo Roberto Cancian

Keepster Laura Aarts won begin juli met het Nederlands waterpoloteam de bronzen medaille bij het WK in het Hongaarse Boedapest. Een unieke prestatie, zeker omdat Aarts een jaar geleden nog haar speelminuten maakte in het derde team van Utrechtse waterpoloclub UZSC. ‘Wanneer mensen mij vorig jaar hadden gezegd dat ik tijdens dit WK een bronzen medaille zou winnen met het Nederlands team, dan had ik waarschijnlijk best hard moeten lachen’.

Jarenlang lag ze onder de lat voor het Nederlands team, maar omdat ze al afscheid had genomen, was dit een onverwacht cadeau wat ze maar wat graag wilde uitpakken. ‘Het was een heel mooi toernooi. Ik denk dat we er zeker alles hebben uitgehaald wat er nu inzat.’ Ook over haar eigen prestatie was ze te spreken. ‘Zelf kwam ik snel in het toernooi op stoom waarbij ik merkte dat het per minuut beter ging. Het voelde vaak weer als vanouds. Op het vlak van mijn uithoudingsvermogen heb ik gevoeld dat een toernooi erg zwaar is. Ik heb dit toernooi goed kunnen presteren, toch voelt het alsof er nog veel winst te halen valt op dat gebied.’  

Uniek

Wanneer de vraag wordt gesteld hoe geeft de in Utrecht woonachtig en werkzame Aarts aan zelf het afgelopen jaar omschrijft, komt er al snel één woord naar voren. ‘Uniek. Dat is denk ik het beste woord wat ik kan gebruiken. Wat mij is overkomen, is nog nooit eerder gebeurd. Iemand die in de reserve eredivisie speelt met een derde team, wordt na drie jaar teruggevraagd om in het nationale team te spelen. Het is zelfs uniek dat iemand die gestopt is, wordt teruggevraagd.’ Het gebeurde eerder bij Daniëlle de Bruijn, nu dus bij Aarts die na een aantal gesprekken met bondscoach Evangelos Doudesis volmondig ja zei. Het betekende wel dat Aarts veel moest omgooien, zowel op sportgebied als in haar privé- en werkleven. ‘Naast dat ik van twee en een half uur watertraining in de week gelijk naar acht uur moest, was het ook switchen van voltijd naar deeltijdopleiding. Op die manier kon ik een volledig trainingsprogramma volgen. Naast studeren en af en toe trainen was ik veel aan het werk bij Mom Workout, Betuwe zorg en RTC Midden Nederland. Daarnaast ook met het geven van trainingen bij waterpolokampen.nl. Zo kon ik de huur blijven betalen.’ De overstap van een fulltimebaan naar een studentenleven was niet makkelijker voor Laura Aarts. ‘Op het moment dat ik wist weer veel te moeten gaan trainen, heb ik direct iedereen ingelicht. Ze waren allemaal zeer begripvol. Omdat ze niet direct vervanging hadden, heb ik een maand lang nog veel tegelijk gedaan. 

Hongarije

Voordat de 25-jarige Aarts bij het Nederlands team stopte (in 2019) stond ze bekend als één van de beste waterpolokeepsters van de wereld. ‘Ik ben UZSC dankbaar dat ik heb mogen instappen midden in het seizoen. Het was voor hen ook een bijzondere situatie. Door het mee kunnen trainen en spelen heb ik een goed spelritme kunnen opbouwen.’ Dat gaat ze uitbreiden door terug te gaan naar Hongarije.

‘Komend seizoen zal wéér uniek zijn. Ik keer na twee jaar terug bij DFVE (Dunaújváros, Hongarije). Alleen zal ik tot januari vanuit Nederland op en neer vliegen, omdat ik tot dan nog mijn studie volg. Ik ga nu mijn derde jaar fysiotherapie in en die bestaat nog uit twintig weken praktijklessen. Vandaar dat ik nog in Nederland blijf. Vanaf januari zal ik naar Hongarije verhuizen om daar fulltime te trainen en te  spelen.’

Ook die tijd zal druk worden voor Aarts maar ze geniet er van. ‘Ik krijg de kans mijn studie voor nu zover mogelijk te volgen en daarnaast fulltime bezig te kunnen zijn met waterpolo. De studie duurt nog anderhalf jaar. De stages zal ik pas kunnen gaan doen na Parijs 2024, dus na de Olympische Spelen. Het plan is om bij DFVE te spelen tot dan en met de waterpolodames naar de spelen te gaan.’ Ze wil nog veel stappen op conditioneel vlak maken. ‘Met de planning die er nu is, kijk ik enthousiast en met een brede glimlach naar mijn toekomst.’ Volgende maand volgt alweer het volgende grote evenement. ‘In augustus spelen we het Europees kampioenschap in Split. Weer iets om naar uit te kijken.’