Bizar wielerweekend met valpartijen en noodweer

Wielrennen Redactie

Wat voor renners als Martijn Budding en Jan-Willem van Schip eindelijk een echte koers had moeten worden, mondde zondagavond uit in een deceptie. De GP CyclingLab op Zandvoort werd na twee uur gestaakt. Niet  vanwege het oplaaiende corona maar als gevolg van noodweer. Onweer, hoosbuien en harde windstoten maakten langer doorfietsen een hachelijke zaak. Van Schip had een dag eerder een actieve rol gespeeld in Dwars door het Hageland.

Bizarre valpartijen drukten afgelopen weekeinde hun stempel op de wielersport. Ze kunnen als indicatie worden gezien dat met het naderbij komen van de Tour – start over een kleine twee weken – de nervositeit in het peloton toeneemt. Maar het is ook een teken dat organisatoren van wielerkoersen het niet zo nauw nemen met de veiligheid en daarvoor te weinig op de vingers getikt worden door de UCI, de internationale wielerunie.

Reden voor Richard Plugge, manager van Jumbo-Visma, om een oproep te doen om zelf maatregelen te gaan nemen. Plugge wil met andere profploegen een bedrijf inschakelen dat buiten de UCI om de parcoursen gaat controleren en richtlijnen gaat opstellen waar een organisatie aan moet voldoen.

Jumbo-Visma werd zwaar getroffen door valpartijen van Steven Kruijswijk en Primoz Roglic in het Critérium du Dauphiné. Beiden staakten voortijdig de meerdaagse wedstrijd, waardoor hun voorbereiding op de Tour danig in de war is geschopt. Dylan van Baarle daarentegen etaleerde een goede vorm, al zag  de Veenendaler kopman Egan Bernal van Team Ineos uitvallen met rugklachten. Dat Van Baarle voor de Tourploeg wordt geselecteerd lijkt wel zeker.

 

Jan-Willem van Schip

Jan-Willem van Schip had zaterdag lang uitzicht op een toptien klassering in de zware Dwars door het Hageland, een Belgische miniatuurversie van de roemruchte Strade Bianche. Stoffige gravelpaden en kasseistroken zorgden voor een selectief parcours. Van Schip behoorde tot een kopgroep die de finale kleur gaf. De renner van Beat Cycling was er evenwel niet bij toen Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Nils Eekhoff van Sunweb een gaatje sloegen.

Bij het opgaan van de Demerdijk, de laatste onverharde strook over een afstand van 4 kilometer, hadden de twee zo’n veertig seconden voorsprong op de achtervolgers en gaven die niet meer uit handen. In de sprint-a-deux klopte Rickaert zijn moegestreden medevluchter. De achtervolgende groep was op het eind helemaal uit elkaar geslagen, Van Schip kwam bijna een minuut na de winnaar binnen als 22ste.

 

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman kon in de Ronde van Lombardije geen potten breken. De Barnevelder eindigde in de tweede Italiaanse klassieker, normaal gesproken later in het najaar op de kalender, als negentiende op ruim tien minuten van winnaar Jakob Fuglsang. Bauke Mollema, op papier met minder talent gezegend dan Kelderman, werd vierde. Mathieu van der Poel lijkt beter in vorm te geraken en finishte als tiende. Het Belgische wonderkind Remco Evenepoel overschatte zijn mogelijkheden en duikelde in een afdaling in een ravijn. Door een bekkenbreuk lijkt zijn seizoen voorbij en is Belgïe in rouw gedompeld.

 

Lars van den Berg

Lars van den Berg rijdt de komende dagen met de profploeg van Groupema-FDJ in de Ronde van Wallonië. De belangrijkste taak van de 22-jarige renner uit De Meern is om sprinter Arnaud Démare te ondersteunen. Die kon zich in de eerste etappe niet mengen in de strijd om de ritzege, de Fransman werd zevende. Caleb Ewan won. Van den Berg rijdt normaal in de opleidingsploeg en zijn selectie is dan ook een signaal dat de ploegbazen vertrouwen in hem hebben.