‘Blauwdruk voor succes bestaat niet’

Waterpolo Rick van Manen

Een toeter galmt door Zwembad de Krommerijn. Het geluid wordt overstemd door het Utrechtse publiek. Op het balkon staat een uitzinnige menigte te hossen. In het water vallen spelers elkaar in de armen. Hier valt duidelijk iets te vieren.

Waterpoloërs UZSC is er alles aan gelegen om aan de top te blijven.

Het is medio 2016 en de vreugde in het Utrechtse zwembad kent geen grenzen. Coach Willem Wouter Gerritse stort in een innige omhelzing met zijn assistenten Bart Pol en Kitty van Rooijen te water. Chloorhoudend water vermengt zich met champagne. De waterpoloërs van de Utrechtse Zwemclub-Star-Combinatie (UZSC) zijn zojuist landskampioen geworden. Voor het tweede jaar op rij.

Landstitels zijn schaars in Utrecht. Voor de laatste keer dat Kampong de hockeytitel pakte moeten we al weer ruim twintig jaar terug in de tijd. De vrouwen van het wit-blauwe bolwerk mochten toen twee jaar achtereen de trofee omhooghouden.
In 1991 en 1992 lukte dat ook de ijshockeyers van IJCU. Een gouden toekomst leek in het verschiet te liggen, maar ook bij hen hield het feest na twee titels op rij op. Utrecht en kampioenschappen. Het blijkt geen langdurig huwelijk.
Maar bij UZSC zijn ze niet van plan om na twee landstitels op rij van de kampioensschaal te gaan scheiden. De waterpoloërs hebben iets dat hun voorgangers niet hadden: continuïteit.
‘Waarom UZSC ook dit jaar kampioen wordt?’ vraagt coach Gerritse, die dit seizoen voor het eerst in jaren vanaf de zijlijn toekijkt. ‘Alle spelers hebben ervaring met….

______________________________________________________________________________________________________________

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuis bezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.