Bloemendaal landskampioen na domme rode kaart bij Kampong

Hockey Redactie

Bloemendaal is zaterdag hockeykampioen van Nederland geworden door Kampong ook in de tweede wedstrijd via shoot-outs te verslaan. De Utrechtse formatie leek op weg naar een derde, beslissend duel totdat Floris de Ridder een rode kaart kreeg voor een oliedomme actie. Met een man minder kon Kampong de 2-1 voorsprong niet vasthouden. Bloemendaal maakte gelijk en was bij de shoot-outs duidelijk beter dan de Utrechters.

Geen nieuwe landstitel dus voor Kampong, dat in 2018 voor de laatste maal tot beste ploeg van Nederland was gekroond. Na het verlies in Utrecht op Hemelvaartsdag moest de tweede ontmoeting in Bloemendaal in winst worden omgezet. Ondanks de afwezigheid van Sander de Wijn vanwege een schorsing had Kampong met nog een minuut of 13 op de klok met 2-1 de leiding door treffers van Robbert Kemperman en Silas Lageman. Thierry Brinkman scoorde tegen voor Bloemendaal.

De mannen van coach Roelant Oltmans controleerden de partij en er leek geen vuiltje aan de lucht. Tot de wedstrijd ineens kantelde. Floris de Ridder vond dat Thierry Brinkman te veel misbaar maakte en beroerde met zijn stick de maag van zijn opponent. De gelouterde international bedacht zich geen moment en ging neer, solliciterend naar een rol als komediant in het theater. Want de por van De Ridder was bepaald niet hard. Hij kreeg in eerste instantie ook de gele kaart, maar na uitvoerige bestudering van de beelden werd de kleur veranderd in rood.

Dat Brinkman geen fysieke schade had opgelopen bewees hij vlak na de spelhervatting door koeltjes een aanval van Bloemendaal af te ronden, 2-2. Kampong leek even van slag maar hield met een man minder toch stand totdat de reguliere 70 minuten waren volgemaakt. Bij de shoot-outs ging het helemaal mis aan Utrechtse zijde. De ene na de andere speler miste en comfortabel ging Bloemendaal op weg naar de landstitel.

Bij de vrouwen veroverde Den Bosch voor de twintigste maal de titel door titelverdediger Amsterdam in de finale tweemaal te kloppen.