Bobbie Traksel koersdirecteur Veenendaal Veenendaal Classic

Wielrennen Redactie

De Veenendaal Veenendaal Classic heeft een nieuwe koersdirecteur. Bobbie Traksel is de opvolger van wielerverslaggever Thijs Zonneveld, die gedurende de periode dat hij de technische scepter zwaaide enkele vernieuwingen doorvoerde. De profkoers, met ook enkele WorldTour-ploegen, gaat deels over de Utrechtse Heuvelrug. Traksel won de koers zelf in 2002.

Veenendaal-Veenendaal heette de koers bij de geboorte in 1985 en verschillende keren werd de naam veranderd. De erelijst kent grote namen als Joop Zoetemelk, de allereerste winnaar in 1985, Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens, Olaf Ludwig, Tom Boonen en Dylan Groenewegen. Tielenaar Traksel was nog maar een broekie toen hij in 2002 in de sprint de gelouterde Robbie McEwen klopte.

De Veenendaal Veenendaal Classic heeft enkele moeilijke jaren gekend, vooral op financieel gebied, maar lijkt zich toch weer op te richten. De 33ste editie op woensdag 22 augustus kent voor het eerst ook een koers voor vrouwen. De organisatie zegt ernaar te streven de wereldtop bij de vrouwen naar Veenendaal te halen. De vrouwenkoers speelt zich grotendeels af in de regio rond Veenendaal en Rhenen. De mannen verkassen ook naar de Posbank bij Arnhem die evenals de Grebbeberg enkele malen beklommen worden.

Toch is de Grebbeberg zelden scherprechter. De laatste jaren blijkt het moeilijk om weg te komen en wint bijna altijd een sterke sprinter als Groenewegen (in 2015 en 2016).