Terugblik NK atletiek: Bol wil ervaring opdoen, Seedo ontbrak

Atletiek Roberto Cancian

Op de atletiekbaan van U-Track in Maarschalkerweerd werd de finale van de star studded 200 meter dit weekend gewonnen door Lieke Klaver in een tijd van 22,95 seconde. Daarmee bleef ze Marije van Hunenstijn en Femke Bol uit Amersfoort voor die het zilver en brons voor zich opeisten. De 20-jarige Bol was tevreden met haar derde plaats. ‘Ik had het niet verwacht dat ik een medaille op deze afstand kon winnen. Voor mij is het goed om deze afstand te lopen zodat ik meer snelheid kan ontwikkelen voor de 400 meter. Het harde doortrainen van de laatste maanden heeft zich uitbetaald.’

Onlangs won ze haar eerste Diamond League wedstrijd, de vragen over wat er allemaal nog meer in zit, beantwoordt ze met een lach. ‘Het is belangrijk om veel toernooien te lopen en ervaring op te doen. Het zou mooi zijn om mezelf te meten met de Amerikaanse atleten.’ Bol is de snelste dit seizoen op de 400meter, toch vindt ze zichzelf niet de nummer 1 op die discipline. ‘Drie of vier Amerikaanse atleten zijn wellicht sneller, maar zij lopen nu niet.’ Dat ze het niet kon opnemen tegen Dafne Schippers, zorgde voor een dubbel gevoel. ‘Dan was ik nu waarschijnlijk geen derde geworden maar natuurlijk had ik het super gevonden om tegen haar te lopen.’

 

Schippers

De inbreng van Dafne Schippers bij de NK Atletiek in Utrecht is beperkt gebleven tot de series van de 200meter. Ruim voor de finale meldde ze zich af voor de eindstrijd op zondagmiddag. ‘Ik wilde het afwachten maar ik wil graag mijn lijf goed houden aangezien ik nog de nodige wedstrijden wil lopen. Ik ga de finale bij mijn ouders in Utrecht kijken, denk ik. Het liefst had ik die wel gelopen, maar twee keer binnen anderhalf uur is te veel voor mijn rug.’ De atlete is er niet gerust op: ‘er zit te weinig kraakbeen tussen mijn ruggenwervels. Dat is wel iets om me zorgen over te maken, ik word als atleet met mijn 28 jaar ook al ouder. Ik zal het de tijd moeten geven en daarbij wil ik aan de lange termijn denken. De komende tijd wil ik nog de nodige wedstrijden lopen, ik zit goed in mijn vel maar moet wel goed op mijn lijf letten. Het is nu herstellen en focussen op nieuwe wedstrijden. Dat gaat in overleg met de fysio en de coach met de arts op de achtergrond. Ik ga in ieder geval geen verre reizen doen in deze tijd om wedstrijden te lopen.’

Dafne Schippers

 

Seedo

Bij de NK in Utrecht ontbrak N’ketia Seedo op de sprintnummers. De 17-jarige atlete die vorig jaar vanuit Utrecht verhuisde naar Papendal om zich daar volledig op haar sport en studie te richten, moest verstek laten gaan met een blessure. ‘Ik ben op de weg terug na een bovenbeenblessure. Dat doe ik gefaseerd aangezien 2021 een belangrijk jaar wordt. Ik train hard om er straks te staan.’ Seedo loopt graag wedstrijden bij de junioren. ‘Maar bij de senioren gaat het er echt om. Op dat niveau is het hard tegen hard en mag er niets fout gaan anders ben je gezien.’

Het is voor de Utrechtse zaak om helemaal fit te worden en de puntjes op de i te zetten. ‘Na een minder 2018 was 2019 hèt jaar voor mij. In Zweden werd ik nog tweede bij de EK U20 waar ik niet blij mee was. Bij de NK Outdoor in Den Haag werd ik derde op de 60meter achter Dafne Schippers en Jamile Samuel. Die prestatie had ik dan weer niet verwacht.’ Waar Seedo zich vooral met zichzelf bezig wil houden, geeft ze toch aan dat ze Schippers wil verslaan. ‘Ooit wil ik sneller zijn. Nu is het vooral zaak om hard te trainen. Deze rare tijd lijkt jaren te duren. Ik kan niet wachten om weer grote wedstrijden te lopen.’

Ook Schippers mist de ambiance bij de grote wedstrijden, ze gedijt bij supporters die zich laten horen. ‘Jammer dat er geen publiek bij mag zijn. Het is best wel gek om zo te lopen omdat je gewend bent om te lopen met toeschouwers langs de kant. Ik leef ook op met veel publiek, dat is het mooiste wat er is.’