Bondscoach Peter Schep verlaat na vijf jaar KNWU

Wielrennen Hans van Ommeren

Peter Schep stopt als bondscoach bij de KNWU. De Amersfoorter gaat werken bij de World Tour-ploeg Education First - Drapac. Schep is vijf jaar in dienst geweest van de wielrenunie, die nu op zoek moet naar een nieuwe coach voor de duurrenners van de baanselectie. Nederland is op verschillende disciplines medaillekandidaat voor de Spelen van Tokyo.

De KNWU zit met een probleem nu Schep kiest voor een nieuw avontuur. Eerder al gaf de Duitser Bill Huck te kennen om persoonlijke redenen te willen stoppen als bondscoach van de sprintploeg, waarna assistent Hugo Haak doorschoof naar zijn positie. Nu stapt ook de coach van de duurrenners – waar drievoudig wereldkampioen Kirsten Wild het boegbeeld van is – op, twee jaar voor het olympisch festijn in Japan. Volgens Schep is het programma tot aan Tokyo helemaal ingevuld en kan de overgang met een nieuwe coach soepel verlopen.

 

Succesvol WK

Onder leiding van Peter Schep werd door Oranje behoorlijk gescoord op verschillende mondiale kampioenschappen. Het meest succesvol verliep het WK in maart dit jaar in Apeldoorn. Kirsten Wild werd wereldkampioen op drie onderdelen, de scratch, het omnium en de puntenkoers. Jan-Willem van Schip pakte twee zilveren medailles, op het omnium en de puntenkoers. Zilver was er ook voor Amy Pieters (koppelkoers) en Annemiek van Vleuten (individuele achtervolging)

Bij EF Education First – Drapac p/b Cannondale, zoals de Amerikaanse ploeg officieel heet, wordt de geboren Lopikker Performancemanager. Bij de

 

Amerikaanse equipe rijden onder meer de Nederlander Sebastaan Langeveld en de Belg Sep Vanmarcke. Dylan van Baarle begon er zijn loopbaan in de hoogste afdeling van het wielrennen voordat hij dit jaar naar Sky overstapte. De talentvolle belofterenner Julius van den Berg is deze zomer aangetrokken door de ploeg van manager Jonathan Vaughters.

 

Bijzondere kans

Op de site van de KNWU licht Schep, viermaal als baanrenner deelnemer aan de Olympische Spelen, zijn besluit toe. ‘Het is een bijzondere kans die op mijn pad komt om aan de slag te gaan bij een World Tour ploeg. Hoewel ik het uitstekend naar mijn zin heb bij de KNWU en midden in een olympische cyclus zit richting kan ik deze kans niet voorbij laten gaan. De ploeg geeft alle medewerking, zodat ik mijn werk bij de KNWU zo goed mogelijk kan afsluiten en mijn sporters nog kan begeleiden tijdens de wereldbekers van dit jaar. Ik ben de KNWU dankbaar voor de kans en het vertrouwen, die ik eerst als renner en nu als coach in alle jaren heb ervaren.’