Botic van de Zandschulp geeft ontgoocheld op in eerste finale

Tennis Redactie

Zijn allereerste ATP-finale is voor Botic van de Zandschulp op een deceptie uitgelopen. De Veenendaler moest in de eerste set bij een 4-3 stand in zijn voordeel opgeven vanwege een blessure. Bij winst zou hij de mondiale top-30 binnendringen, maar dankzij zijn finaleplaats stijgt Van de Zandschulp sowieso op de ATP-ranking. Het toernooi in München werd nu gewonnen door de jonge Holger Rune uit Denemarken, oud-winnaar van Roland Garros bij de junioren.

Van de Zandschulp kende een sterk toernooi in München. Hij schakelde achtereenvolgens Brandon Nakashima (7-6, 6-3), Egor Gerasimov (6-2, 6-3), de nummer zeven van de wereld Casper Ruud (7-5, 6-1) en Miomir Kecmanovic (2-6, 7-6 en 6-4) uit op weg naar de eindstrijd. Robin Haase was in 2012 de laatste Nederlander die een ATP-titel veroverde en wel in het Zwitserse Kitzbühl. Behalve voor de 26-jarige Van de Zandschulp was het ook voor de pas 19-jarige Rune de eerste ATP-finale.

De vorig jaar doorgebroken Veenendaler begon voortvarend. Hij liep in de eerste set uit naar een 4-1 voorsprong. Rune won twee games op rij en Van de Zandschulp stapte vervolgens van de baan om zich aan zijn borst te laten behandelen. Na ruim een kwartier keerde hij terug om na enkele punten de strijd definitief te staken. Later verklaarde hij dat hij kampte met ademhalingsproblemen.


De laatste nieuwsberichten: