Boulderen altijd weer anders

Boulderen Utrechtse sportverenigingen Redactie Utrechtse Sportkrant

Een drukte van belang dinsdag in Boulderhal Sterk aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht. Daar waren vier jongens bezig een nieuw klimparcours te bouwen of te ‘schroeven’.

Daarvoor worden kleine gekleurde grepen gebruikt die elk een route en moeilijkheidsgraad aangeven. Groen is bijvoorbeeld een makkelijke route, blauw één van de zwaardere trajecten.

Boulderen is een explosieve en spectaculaire manier van klimmen. ‘Boulder’ is Engels voor ‘rotsblok’ en de naam van de sport betekent dan ook klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen natuurlijke rotsformaties zijn, wordt er geboulderd bij Sterk op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter.

De gekleurde klimroutes zijn puzzels die worden opgelost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen, hebben de beoefenaren geen touw en/of klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Voor boulderen is geen klimgordel, klimpartner of klimdiploma nodig. Dit maakt de sport erg laagdrempelig.

Onze fotograaf Jeroen Stoops was dinsdag 4 oktober 2016 aanwezig in Boulderhal Sterk en legde het proces van schroeven en testen vast.